Ortuť v rybách - Naozaj nám ryby škodia?
Nový výskum naznačuje, že obsah ortuti v rybách a morských plodoch v skutočnosti nemusí spotrebiteľov až tak trápiť.
Mnoho ľudí nekonzumuje príliš veľa rýb kvôli ortuti, ktorá sa hromadí v tkanivách rýb. Uhoľné elektrárne vypúšťajú ortuť ako vedľajší produkt do životného prostredia, do vody a oceánov. Postupom času si ortuť nájde cestu až do potravinového reťazca a do rýb. No ukazuje sa, že nutričná kvalita rýb môže prevážiť škodlivé účinky ortuti v rybách. Hovorí tak štúdia University of Rochester, University of Ulster a Ministerstva zdravotníctva a Ministerstva školstva Seychelskej republiky. Jej výsledky boli zverejnené v časopise American Journal of Clinical Nutrition.
Polynenasýtené mastné kyseliny v rybách zmierňujú negatívne dopady ortuti
30 rokov výskumu ukazuje, že vysoká úroveň spotreby rýb u tehotných žien nespôsobuje vývojové problémy u ich detí. Tehotné ženy konzumovali v priemere 12 pokrmov z morských plodov týždenne. Výskum ukazuje, že polynenasýtené mastné kyseliny prítomné v rybách v skutočnosti pôsobia proti negatívnym účinkom ortuti na ľudský mozog.
Čítajte: Omega-3 mastné kyseliny - zlepšujú pamäť, sústredenie a náladu
"Tieto výsledky neukazujú žiadny celkový vzťah medzi prenatálnou expozíciou ortuti prostredníctvom konzumácie rýb a neurovývojovými následkami," povedal Edwin van Wijngaarden, Ph.D. profesor na University of Rochester Department of Public Health Sciences a spoluautor štúdie. "Je tiež stále jasnejšie, že výhody konzumácie rýb môžu prevážiť, alebo dokonca maskovať všetky potenciálne nepriaznivé účinky ortuti."
Tento objav tiež podčiarkuje význam konzumácie dostatočného množstva prospešných mastných kyselín u tehotných žien, aby chránili svoje dieťa v maternici.
"Tento výskum nám poskytol príležitosť študovať úlohu polynenasýtených mastných kyselín na vývoj a ich potenciál zosilniť alebo zmierniť toxické vlastnosti ortuti," povedal Sean Strain, Ph.D. profesor výživy človeka na Ulster University v Severnom Írsku a hlavný autor štúdie. "Výsledky ukazujú, že typ mastných kyselín, ktoré matka spotrebuje pred a počas tehotenstva, môže urobiť zmenu, pokiaľ ide o budúci neurologický vývoj dieťaťa."
Esenciálne mastné kyseliny chránia mozog pred látkami, ktoré znečisťujú životné prostredie
Štúdia skúmala životy 89,000 ľudí žijúcich na Seychelských ostrovoch v Indickom oceáne. Tamojší ľudia konzumujú ryby 10 krát viac ako populácia v Európe a USA. Štúdia sledovala 1500 matiek a ich deti. Výskumníci na určenie expozície ortuti odoberali vzorky vlasov tehotných žien. Deti potom boli vo veku 20 mesiacov podrobené niekoľkým testom, ktoré skúmali ich pohybové schopnosti, schopnosť komunikácie a správanie.
Čítajte: Omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť účinok chemoterapie
Výskumníci zistili, že expozícia ortuti z rýb a morských plodov neovplyvnila výsledky detských testov. Niektoré z detí bol sledované do svojich dvadsiatich rokov. Ani neskôr nebol zistený žiadny vzťah medzi spotrebou rýb a neurologickou dysfunkciou.
Vedci zistili, že expozícia ortuti nekoreluje s horšími výsledkami testov. V skutočnosti, deti s najvyššou úrovňou omega-3 mastných kyselín z rýb mali lepšie výsledky. Protizápalové vlastnosti omega-3 mastných kyselín pomohli zvrátiť zápal a oxidáciu spôsobenú ortuťou.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.