Bolia vás kĺby? Týmto jedlám sa radšej vyhnite!
Bolesti kĺbov nás môžu potrápiť chronicky alebo akútne. Tak, ako existujú protizápalové jedlá, ktoré tento stav uľahčia, existujú tiež jedlá, ktorým by ste sa mali vyhnúť. Prečítajte si, ktoré to sú a prečo.
Týchto potravín a surovín sa nemusíte vzdať úplne. Ak ale pociťujete časté a silné bolesti kĺbov, ich konzumáciu by ste mali značne obmedziť, aspoň po dobu trvania bolesti a problémov s kĺbmi.
-
Červené a spracované mäso
Obsahuje látky, ktoré môžu posilniť prebiehajúce zápalové procesy v tele. Nachádzajú sa v ňom napríklad AGE toxíny, tiež známe ako výsledok procesu neenzýmovej pokročilej glykácie. AGE sa objevuje v potravinách, ktoré sú tepelne spracované, vyprážané, grilované či pasterizované.
Čítajte: Mäso a rakovina - fakty, ktoré boli zamlčané
V praxi to znamená, že tieto produkty sú pri nadmernej konzumácii všeobecne známe ako spúšťače zápalov. Naviac nedávna štúdia organizácie WHO potvrdila, že častá konzumácia týchto výrobkov môže zvýšiť riziko rozvinutia rakoviny.
-
Cukor
Umelé sladidlá a biely cukor tiež patria k potravinám s AGE. Okrem toho ale vysoká spotreba cukru spúšťa aj uvoľňovanie cytokínov v tele, ktoré riadia imunitné reakcie. Tie sa zvyknú často prejavovať práve vo forme krátkodobého zápalu. Cukor ale na bolesť kĺbov pôsobí aj nepriamo. Podporuje totiž vznik obezity a kilogramy naviac našim kĺbom rozhodne neprospievajú.
-
Saturované tuky
Alebo tiež nasýtené tuky dokážu vyvolať adipózu, teda hromadenie tuku, najčastejšie v cievach. Týmto ale nie je ohrozené iba vaše srdce, adipóza zhoršuje aj artritídne zápaly. U nás nájdete saturované tuky najmä v mäsových výrobkoch, masle, syroch, plnotučnom mlieku, ale aj v mrazených polotovaroch, fastfoode a niektorých dezertoch.
-
Pivo
Milovníkov piva zrejme nepotešíme informáciou, že obľúbený zlatý mok obsahuje purín. Ten telo premieňa na kyselinu močovú, ktorá pri hromadení spôsobuje zápal a dnu. Samozrejme, nemusíte sa ho navždy vzdávať. Iba obmedzte jeho spotrebu vtedy, keď vás trápia bolesti kĺbov.
-
Vajíčka
Pozor aj na nadmernú konzumáciu vajíčok, najmä žĺtkov. Obsahujú kyselinu arachidonovú, ktorá v našom tele stimuluje produkciu prostalglandínov. Čo je v podstate určitý druh hormónov, ktoré sa pri zvýšenej hladine v našom organizme môžu podieľať aj na zhoršovaní zápalov. Naviac sú žĺtka zdrojom saturovaných tukov. Jedzte ich teda s mierou.
Čítajte: Bolesti kĺbov: Čo môžu signalizovať a ako ich uvoľniť?
-
Potraviny s obsahom glutamanu sodného
Je to potravinárske aditívum, ktoré zlepšuje chuť jedál. Najčastejšie sa nachádza v rôznych spracovaných ázijských špecialitách a populárnych pokrmoch, ktoré bežne dostanete v obchode. Pridáva sa ale aj do fastfoodových polotovarov, instantných polievok, šalátových dresingov, pochutinách ako čipsy a aj spracovaných mäsových výrobkov, či do konzervovaného jedla. Je mimoriadne nevhodné ho konzumovať, ak už máte problémy s kĺby a trpíte ich častými zápalmi či bolesťou. Glutaman sodný tento stav totiž preukázateľne zhoršuje.
-
Mliečne výrobky
Obsahujú proteín kazeín, ktorý veľká časť populácie nedokáže správne spracovať a je tiež považovaný za silný alergén. Môže sa podieľať na predĺžení trvania zápalov v organizme a u citlivejších jedincov môže priamo dráždiť tkanivá v okolí kĺbov. Skúste si proteín doplniť z iných zdrojov – živočíšnych alebo rastlinných.
Čítajte: Zápal v tele: Dôležité fakty, ktoré by ste mali vedieť
-
Nadmerná konzumácia soli a alkoholu
Najlepšie je konzumovať morskú alebo Himalájsku soľ, pretože obsahujú látky, ktoré telo potrebuje. Pri nadmernej konzumácii klasickej bielej soli (chloridu sodného) totiž dochádza v tele ku zadržiavaniu tekutín, čo kĺbom neprospieva. Obmedzením konzumácie tejto soli tiež môžete znížiť straty vápnika z kostí. Tým zabránite predčasnému vzniku osteoporózy a komplikáciám pri liečení zlomenín.
Podobne je to aj s alkoholom. Občasný pohárik nezaškodí, no pri nadmernej spotrebe zaťažujete pečeň, čím podporujete svoje telo v rozvíjaní nových zápalov.
Ak vás zaujíma, ktoré potraviny vám s bolesťou kĺbov naopak pomôžu, viac sa dočítate tu.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.