Škorica nie je obyčajné korenie! Poznáte všetky jej zdravotné výhody?
Veľa korenín je známych pre svoje pozitívne účinky na naše zdravie. Platí to aj v prípade príjemne aromatickej škorice. Predstavíme vám desať najväčších benefitov, ktoré z jej konzumácie môžeme vyťažiť.
-
Pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi
Pri cukrovke II. typu vám škorica môže veľmi dobre poslúžiť. S pomocou jej aktívnych látok bude telo lepšie odpovedať na inzulín, čím sa hladina cukru v krvi začne prikláňať k normálnym hodnotám. Konkrétne škorica aktivuje inzulínové receptory, čo zlepší schopnosť buniek narábať s glukózou. Už pol lyžičky škorice denne môže hladinu cukru v krvi pozitívne ovplyvniť.
-
Zvyšuje mozgové funkcie
Nielen konzumáciou, ale už samotná vôňa škorice dokáže preukázateľne stimulovať naše kognitívne funkcie. Ak máte problémy so sústredením a pamäťou, alebo trpíte nespavosťou a depresiami, škorica vám môže pomôcť zvnútra i zvonku.
Čítajte: Búšenie srdca: 7 domácich liečiv, ktoré ho okamžite zmiernia
-
Chráni pred kardiovaskulárnymi problémami
Pre svoje protizápalové účinky má škorica schopnosť účinne chrániť srdce a cievy pred infekciami a poškodením. Ak si občas doprajete fastfood, škorica zabezpečí, aby sa tuk neusádzal tak ľahko v cievach.
-
Pôsobí priaznivo na hrubé črevo
Škorica tak síce nemusí pôsobiť, no je to bohatý zdroj vlákniny, vápnika a mangánu. Práve táto kombinácia môže zlepšiť fungovanie hrubého čreva tak, že na seba naviaže škodlivé látky a rýchlejšie ich vylúči z tela.
-
Chráni pred rakovinou
Posledné štúdie naznačujú, že škorica môže mať zásadný vplyv na proliferáciu rakovinových buniek. Na definitívne potvrdenie tohto predpokladu si ešte musíme počkať, no prečo nezaradiť voňavú škoricu do jedálnička už dnes? Ak nie pre túto zdravotnú výhodu, tak pre tie ostatné, už potvrdené.
-
Zlepšuje cirkuláciu krvi
Škorica obsahuje aj látku kumarín, ktoré má schopnosť riediť krv. To môže čiastočne pomôcť zlepšiť celkovú cirkuláciu krvi v našom organizme. Upozorňujeme, že ľudia, ktorí majú problém so zrážanlivosťou krvi by mali pravidelnú konzumáciu škorice prekonzultovať najskôr so svojim lekárom. S konzumáciou to nepreháňajte ani v prípade, že máte problémy s pečeňou, priveľa kumarínu by mohlo narušiť jej normálnu funkciu.
Čítajte: Týchto 8 byliniek a korenín podporí zdravie vášho srdca
-
Proti neurodegeneratívnym poruchám
Keďže škorica má silné protizápalové účinky, môže táto jej schopnosť výrazne prispieť k obrane mozgových buniek. Konkrétne pred neurodegeneratívnymi poruchami, ako je napríklad Alzheimerova, Parkinsonova choroba, či skleróza multiplex. Ak si teda chcete udržať myseľ jasnú aj v staršom veku, dajte škorici šancu.
-
Znižuje hladinu LDL (zlého) cholesterolu
Škorica má veľmi silný vplyv na znižovanie hladín LDL cholesterolu. Môže za to jej aktívna látka metyl hydroxychalcone. Stačí, ak si ju budete občas pridávať do jedla alebo do nápojov.
-
Proti respiračným ochoreniam
Ak vás trápi nádcha či chrípka, pridajte si škoricu do čaju, najlepšie aj s medom a citrónom. Má antibakteriálne účinky, ktoré vám pomôžu zbaviť sa týchto ochorení. V kombinácii s vitamínom C z citrónu a ďalších antibakteriálnych účinkov medu budete mať za niekoľko dní nad chorobou vyhraté.
-
Pomáha pri bolestiach spôsobených artritídou
Škorica má schopnosť znižovať v organizme počet cytokínov, ktoré sa spájajú so zápalmi (imunitná reakcia tela). Autoimunitná reakcia, kedy telo napáda svoje vlastné bunky lebo ich považuje za škodcov, prebieha aj pri artritíde. Pravidelná konzumácia škorice vám v tomto prípade pomôže až pri dlhodobejšom užívaní. Vyskúšajte aspoň mesiac konzumovať pol čajovej lyžičky škorice zmiešanej s medom ráno aj večer. Bolesť v kĺboch by mala čiastočne ustúpiť.
Ďalšie využitie škorice
Neutralizuje pachy a v kombinácii s kurkumou a čili predlžuje životnosť potravín bez chladenia. Dá sa využiť aj na boj s hmyzom, konkrétne s plošticami, roztočmi a švábmi. Škoricový olej sa tiež kedysi využíval ako prevencia voči vzniku infekcií v ústach.
Čítajte: Med, citrón a škorica pomáhajú v chudnutí
Majte na pamäti, že tieto účinky má len skutočná a kvalitná škorica. Ak si zakúpite lacný prášok je veľmi pravdepodobné, že nebude obsahovať také množstvo škorice, aby ste jej benefity skutočne pocítili. Škorica ani iné korenie neslúži ako náhrada predpísaných liekov a liečebných postupov. Užívajte ju teda ako doplnok liečby.
Používate škoricu iba výnimočne, alebo ju pravidelne pridávate do jedál či nápojov? Ak máte tip na jej zaujímavé využitie, neváhajte a podeľte sa s nami o váš recept v komentári.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.
Rakovina konečníka: 3 príznaky, ktoré 6-násobne zvyšujú riziko
Rakovina konečníka a hrubého čreva sa čoraz častejšie vyskytuje u mladých ľudí. Aké príznaky netreba prehliadať?
Pozor na tieto jedlá, najviac totiž oslabujú kosti!
Na to, aby ste spozorovali negatívne účinky, ich stačí jesť raz týždenne.