Alkohol a rakovina: Aké množstvo alkoholu je ešte povolené

Vo Veľkej Británii nedávno prišli s novými smernicami ku konzumácii alkoholu. Naposledy boli aktualizované v roku 1995.
Nové britské smernice upozorňujú, že konzumácia alkoholu, a to aj v malých množstvách, môže hrať úlohu vo vývoji radu rakovín, vrátane rakoviny úst, prsníka a rakoviny hrdla. Samozrejme, ďalšie faktory životného štýlu, ako je zlé stravovanie, fajčenie, alebo život v znečistenom prostredí tiež hrajú istú rolu.
Aké množstvo alkoholu a jeho frekvencia sa odporúča?
Kým v roku 1995 boli odporúčania formulované na denný príjem, aktuálne návrhy konzumácie alkoholu sa zameriavajú na spotrebu alkoholu na týždennej báze. Ak chcete zostať zdraví, Chief Medical Officer odporúča nepiť viac než 14 jednotiek alkoholu týždenne. Je dôležité si uvedomiť, že to nie je cieľ, ale limit. Jedna jednotka je ekvivalent 10 mililitrov čistého alkoholu. Jedno poldeci 40% alkoholu je jedna jednotka. Fľaša vína (13%) vychádza na necelých 10 jednotiek, malý pohár vína (175ml) je tesne pod 2,5 jednotiek a polliter bežného piva vychádza na 2 jednotky.
Čítajte: Prvé varovné príznaky rakoviny, ktoré nesmiete ignorovať
Ďalšou významnou zmenou je, že toto nové odporúčanie nerozlišuje medzi mužmi a ženami. Avšak, je potrebné poznamenať, že muži a ženy môžu čeliť rôznym skúsenostiam pri spotrebe alkoholu. Muži majú v súvislosti s pitím väčšiu pravdepodobnosť bezprostredného zranenia, zatiaľ čo ženy majú vyššie riziko dlhodobého poškodenia a predčasnej smrti.
Spojenie medzi alkoholom a rakovinou
Udržanie pitia na minime je ideálny spôsob, ako predchádzať rakovine. Britská organizácia Cancer Research vysvetľuje škodlivé účinky alkoholu na ľudské zdravie.
Čítajte: Rakovina napáda aj ústnu dutinu, pripomínajú odborníci
"Alkohol zvyšuje riziko rakoviny úst, hltanu, hrtanu a pažeráka. Čím väčší má človek sklon k pitiu, tým vyššie je riziko," uvádza sa na stránke CancerResearchUK.org. Zároveň vysvetľujú, že "Pravidelné pitie aj malého množstva alkoholu môže zvýšiť riziko rakoviny prsníka. ... Riziko sa zvyšuje, čím viac žena pije, niekoľko štúdií zistilo, že každých ďalších 10 gramov alkoholu denne zvyšuje riziko rakoviny prsníka o 7 - 12%.”
Čítajte: Postrach Slovákov – rakovina pankreasu
Zároveň upozorňujú, že nadmerná konzumácia alkoholu môže prispieť k rozvoju rakoviny pečene a čriev.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.