Ako schudnúť aj po 40-tke

Vzhľadom k tomu, že metabolizmus sa vekom spomaľuje a svalová hmota ubúda, je stále ťažšie spaľovať tuky a zostať fit.
No je tu nádej pre všetkých, ktorí bojujú s priberaním v strednom veku. Podľa novej štúdie publikovanej v časopise BMJ môže menšia zmena stravy skutočne pomôcť udržať si štíhlu líniu aj po 40-tke.
Flavonoidy a zmeny hmotnosti
Štúdia BMJ je doteraz najväčšia svojho druhu. Skúmala viac ako 124,000 ľudí v strednom a staršom veku, ktorí uvádzali svoju hmotnosť raz za dva roky, a ich stravovanie raz za štyri roky. Výskumníci analyzovali tieto dáta po dobu 24 rokov a po prispôsobení dát o fajčení a cvičení zistili, že ľudia, ktorí jedli viac potravín bohatých na flavonoidy si udržali svoju váhu, alebo dokonca stratili na váhe.
Čítajte: Bobuľové ovocie, ktoré bojuje proti rakovine
Flavonoidy sú prírodné látky nájdené v rastlinách, v ktorých vykonávajú rad dôležitých úloh. Napríklad, sú zodpovedné za správnu komunikáciu medzi rastlinnými bunkami, rovnako ako za vytvorenie atraktívnych farieb pre včely a motýle, čo pomáha pri opeľovaní. Potraviny bohaté na flavonoidy sú jahody, banány, hrozno, hrušky, cibuľa, sušené slivky, paprika, zelený čaj a mnoho ďalších, napríklad aj čokoláda a víno.
Zdá sa, že u ľudí môžu flavonoidy zabrániť nežiadúcemu priberaniu na váhe. Zatiaľ čo väčšina dospelých medzi 18 a 49 rokmi zapojených do štúdie mala tendenciu pribrať každoročne jednu alebo dve libry, tí ktorí jedli potraviny bohaté na flavonoidy priberali v priemere o 0,16 až 0,23 libier menej každé štyri roky.
Bobule ukázali najlepšie výsledky
Rôzne potraviny obsahujú rôzne druhy flavonoidov. Flavonoidy, ktoré vykazovali tie najlepšie výsledky vo vzťahu k nárastu telesnej hmotnosti boli antokyanové, ktoré možno nájsť v jahodách, černiciach, čučoriedkach, čerešniach, hrozne, reďkovkách a čiernych ríbezliach. Flavonoidné polyméry nájdené v jablkách a zelenom čaji tiež ukázali sľubné výsledky.
Čítajte: Kvercetín: Prírodný liek, ktorý ničí rakovinové bunky
Skoršie štúdie flavonoidov uvádzajú ďalšie výhody. V skutočnosti bolo preukázané, že potraviny bohaté na flavonoidy zvyšujú výdaj energie a teda znižujú vstrebávanie tukov a zároveň pracujú ako účinné protizápalové prostriedky. Príjem flavonoidov bol spojený so zníženým rizikom niektorých druhov rakoviny, ako aj s podporou kardiovaskulárneho a nervového systému.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.