• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
24°Bratislava

Plánom ministerstva hospodárstva je dostavať plynovody

  • 11:06 21.05.2013
  • BRATISLAVA
Plánom ministerstva hospodárstva je dostavať plynovody

V plynárenstve nemá Slovensko do budúcnosti veľké nové plány. Vyplýva to z návrhu novej Energetickej politiky SR.

Medzi najväčšie a najdôležitejšie projekty v oblasti plynárenstva zaradilo Ministerstvo hospodárstva SR (MH) do energetickej politiky výstavbu plynovodov s Poľskom a Maďarskom. Ide však už o známe projekty, ktoré sú viac či menej rozpracované.

Plynovodné prepojenie medzi Slovenskom a Maďarskom sa už začalo reálne stavať. Plynovodné prepojenie o dĺžke 115 kilometrov, z ktorých 20 kilometrov povedie cez slovenské územie, bude spolu s kompresorovou stanicou, ktorá má byť vybudovaná na maďarskej strane, celkovo stáť približne 160 mil. eur.

Plánovaná finančná podpora v rámci Európskeho energetického programu pre obnovu je 30 mil. eur. Plánovaný obojsmerný plynovod bude mať ročnú kapacitu 5 miliárd kubických metrov. Plynovodné prepojenie spojí vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti.
Prístup k južným plynovodom

Strategický význam projektu pre Slovensko spočíva aj v zabezpečení prístupu krajiny k plánovaným južným plynovým koridorom alebo k LNG terminálu v Chorvátsku. Maďarsko získa prístup k západoeurópskym plynovým sieťam.

Pripravovaný projekt plynárenského prepojenia Slovenska a Poľska je súčasťou plánovaného severno-južného koridoru. V roku 2011 sa dohodli prevádzkovatelia oboch plynárenských sietí na spolupráci na príprave projektu a vypracovali pravidlá spolupráce.

Zároveň sa dohodli na vytvorení pracovnej skupiny zloženej zo zástupcov obidvoch plynárenských spoločností, ktorá bude zodpovedná za prípravu technickej, ekonomickej, environmentálnej a právnej analýzy projektu prepojenia. O ďalšom postupe projektu sa bude rozhodovať na základe štúdie uskutočniteľnosti.
Plyn bez obáv

Podľa rezortu hospodárstva sa Slovensko do budúcnosti nemusí vôbec obávať prerušenia dodávok zemného plynu. “Slovenský trh s plynom je z hľadiska bezpečnosti dodávok na vysokej úrovni, pričom k jej ďalšiemu zvýšeniu prispejú plánované investície a podpora rozvoja trhu dodávok plynu,“ uviedlo ministerstvo v návrhu energetickej politiky.

Podľa ministerstva je do budúcna potrebné pracovať na odstránení prekážok trhu s plynom, zabezpečiť ďalší rozvoj trhu s plynom, podporovať investície do výstavby plynárenskej infraštruktúry s okolitými krajinami, či podporovať budovanie podzemných zásobníkoch zemného plynu na Slovensku.

Domáca spotreba zemného plynu v ostatných rokoch má klesajúcu tendenciu. Pohybuje sa na úrovni 5,2 až 6 mld. metrov kubických. V roku 2011 predstavovala 5,4 mld. metrov kubických, v minulom roku 5,2 mld. metrov kubických.

Na odbere zemného plynu majú najväčší podiel veľkí zákazníci so 60 %, malé podniky a organizácie spotrebujú 10 % a domácnosti 30 %. “Spotreba zemného plynu v rámci EÚ poklesla v roku 2011 oproti roku 2010 o približne 10 %,“ konštatoval rezort hospodárstva. Na Slovensku sú v súčasnosti zásobníky plynu so skladovacou kapacitou na úrovni 2,9 mld. metrov kubických. Po dokončení zásobníka Gajary-báden v roku 2015 sa predpokladá zvýšenie skladovacej kapacity na úrovni 3,12 mld. metrov kubických.

Energetická politika SR je strategický dokument, ktorý určuje základné ciele a rámce rozvoja energetiky v dlhodobom časovom výhľade do roku 2035. S definitívnou podobou novej energetickej politiky by sa mala vláda SR oboznámiť koncom tohto roka. Dovtedy je ministerstvo hospodárstva pripravené o návrhu energetickej politike diskutovať.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezident podpísal nové zdanenie elektronických cigariet a nikotínových vrecúšok

Prezident podpísal nové zdanenie elektronických cigariet a nikotínových vrecúšok

DNES - 16:35Ekonomické

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa bude od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky.

Premiér: Z 10 mld. eur fondov EÚ na povodne pre SR pripadne jedna miliarda eur

Premiér: Z 10 mld. eur fondov EÚ na povodne pre SR pripadne jedna miliarda eur

DNES - 16:00Ekonomické

Z 10 miliárd eur kohéznych fondov EÚ na povodne pre Slovensko pripadne jedna miliarda eur.

Prezident podpísal zdanenie nealkoholických nápojov s pridaným cukrom

Prezident podpísal zdanenie nealkoholických nápojov s pridaným cukrom

DNES - 14:45Ekonomické

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, budú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani.

Nemecký minister hospodárstva Habeck vyzval Volkswagen, aby nezatváral závody

Nemecký minister hospodárstva Habeck vyzval Volkswagen, aby nezatváral závody

DNES - 13:42Ekonomické

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck vyzval skupinu Volkswagen, aby nezatvárala závody.

SaS: V budúcom roku hrozí zvýšenie cien energií, v prípade plynu až o 30 %

SaS: V budúcom roku hrozí zvýšenie cien energií, v prípade plynu až o 30 %

DNES - 12:14Ekonomické

V budúcom roku hrozí zvýšenie ceny plynu až o 30 %, pričom na energodotácie nie sú zo štátneho rozpočtu vyčlenené žiadne financie. Uviedol to poslanec NR SR za SaS Karol Galek na tlačovej konferencii.