Vo vašej kuchyni sa pravdepodobne nachádza viac baktérií, ako na záchodovej doske
Prezradíme vám päť miest, kde sa vo vašej kuchyni ukrývajú najväčšie zdroje baktérií.
Pred istým časom vydal mikrobiológ Charles Gerba kontroverzné vyjadrenie. Tvrdí, že z hľadiska hygieny je lepšie, ak si šalát pripravujeme na záchodovej doske, než na doske na krájanie.
Svoje tvrdenie podopiera rozsiahlymi pozorovaniami, ktoré organizuje už od roku 1973. Podľa neho si dávame viac záležať na čistote našej kúpeľne, ako na kuchyni. Prečítajte si, kde a prečo sa v kuchyni nachádza viac baktérií, než na záchodovej doske.
-
Špongie a utierky na riad
Kedy ste naposledy vymieňali špongiu na riad alebo poriadne vyprali či vyvarili utierky?
Vyše 77% ich totiž obsahuje koliformné baktérie, teda sú nosičmi zárodku E-coli alebo salmonelózy. Tým sa tu darí rýchlo množiť vďaka neustálej vlhkosti. Ak sa tomu chcete vyhnúť, nenechávajte špongiu v umývadle, kde je voda a utierky nechávajte pravidelne vysušiť.
Je tiež vhodné vyvariť ich raz za týždeň alebo dôkladne oprať. Špongiu by sme mali meniť aspoň raz za dva-tri týždne.
-
Kuchynský drez
Podľa Gerbu ide o väčšie ložisko E-coli baktérií, než je toaleta. Túto baktériu doslova živí vlhkosť a zvyšky z jedla, ktoré ostávajú na tanieroch a riadoch v dreze.
Odporúča sa pravidelne čistiť kuchynský drez kuchynským dezinfekčným prostriedkom. Ak plánujete používať ocot alebo citrónovú šťavu, nebudú dostatočne efektívne voči patogénom.
-
Doska na krájanie
Patrí medzi najviac zamorené časti kuchynského náradia. Je na nej totiž až 200-krát viac koliformných baktérií, ktoré zanecháva mäso, než na záchodovej doske. Aj keď ju po použití umyjeme, stále na nej ostávajú zárodky salmonelózy a kampylobakterov.
Čítajte: Tieto veci majú viac baktérií ako WC! Používame ich denne
Gerba odporúča používať jednu dosku zvlášť na mäso a druhú na ovocie a zeleninu. Predídete tak kríženiu baktérií s pesticídmi. Čo sa týka povrchu dosiek, zvykli sa odporúčať plastové. Na čistenie dosiek na krájanie by ste mali používať silnejšie dezinfekčné prostriedky, ktoré spoľahlivo odstránia zárodky baktérií.
-
Spodná zásuvka chladničky
Chladničky zvyčajne nebývajú veľmi znečistené, no ich najspodnejšia zásuvka áno. Je to spôsobené kondenzáciou a udržovaním vlhkosti práve v týchto miestach. Často tiež robíme chybu, že nad touto poslednou zásuvkou nechávame rozmrazovať mäso.
Odporúčame vám čistiť tento priestor dezinfekčným prostriedkom aspoň raz za dva týždne.
-
Kuchynská doska
Najšpinavšia je práve v okolí drezu, keďže tam najčastejšie prechádzame po okolí špongiou, alebo ju na tomto mieste skladujeme. Odtiaľ sa ďalej baktérie veselo šíria, ak im to vlhké prostredie dovolí.
Opäť by ste mali pravidelne používať dezinfekciu a túto plochu do sucha utrieť, napríklad papierovými utierkami.
Umývate všetky tieto miesta pravidelne? Alebo ich zanedbávate?
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!
Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.