V zdravom tele zdravé minerály
- 23:02 10.02.2016
- BRATISLAVA
Chlad, vykúrené miestnosti, mráz, závan jarného vzduchu. Striedanie ročných období a teplôt sa neraz podpíše aj na organizme – formou dehydratácie, bolesťami hlavy a únavou. Pitný režim netreba podceňovať ani v období chladnejších mesiacov, kedy sa pocit smädu nedostaví tak rýchlo a pravidelne, ako počas leta. Voda je totiž dôležitou súčasťou bunkových procesov, podieľa sa na metabolizme a pomáha udržiavať stálu teplotu tela.
Telo dospelého muža obsahuje 60 % vody, telo dospelej ženy 50 % a kojenca 77 %. Zhruba 20 % vody prijímame zo stravy a až 80 % potrebujeme prijať formou tekutín. I keď sa počas chladných mesiacov potíme menej ako v teplejšom počasí, pitný režim treba dodržiavať takisto.
Prechody z tepla do chladu, udržiavanie stabilnej telesnej teploty, znížený príjem čerstvého ovocia a zeleniny, dajú nášmu organizmu naozaj zabrať. Za pocitom sucha v ústach, kŕčmi, fyzickej aj psychickej nepohody stojí únava a nedostatok koncentrácie. Aj preto pravidelný a dostatočný prísun tekutín pre naše telo nevyhnutný. Aké množstvo tekutín by sme však mali denne prijať? "Pri prísune tekutín platí, že u každého jedinca sú potreby hydratácie individuálne. Existuje však pomerne jednoduchý spôsob, ako mať pod kontrolou to, či sme prijali dostatok tekutín – tým je farba moču," hovorí prof. MUDr. Zdeňek Zadák, CSc., vedúci Centra pre výskum a vývoj, Fakultná nemocnica Hradec Králové. Svetlá farba moču značí, že sme prijali dostatočné množstvo tekutín, tmavé sfarbenie hovorí o opaku.
Aj počas chladnejších mesiacov by sme mali optimálne prijať 2 – 3 litre tekutín denne. Strava chudobnejšia na vitamíny a minerály a menej pohybu spôsobuje úbytok potrebných a žiaducich minerálov v tele. Minerálne vody vyznačujúce sa nízkou a strednou mineralizáciou (t.j. do 1 500mg/l rozpustených látok) zabezpečia optimálne množstvo a ľahké vstrebávanie minerálov na celý deň a sú vhodné na každodenné pitie. Minerálne vody s vyššou mineralizáciou (t.j. nad 1 500 mg/l rozpustených látok) je vhodné piť pri vysokej záťaži, kedy je potrebné rýchlo doplniť minerály.
Za všetkým hľadaj horčík
Minerál, ktorý zohráva v pitnom režime dôležitú úlohu, je horčík. Podieľa sa na stovkách bunkových procesov a pre život je nenahraditeľný – napomáha zvládať fyzickú aj psychickú záťaž. Napomáha zvládať psychickú a fyzickú záťaž, bolesti hlavy, svalové kŕče, zápchu, ale aj chuť na sladké.
"Odporúčaná denná dávka horčíka pre dospelého človeka je prijať okolo 375 mg prostredníctvom stravy a nápojov. Potreba horčíka sa zvyšuje pri nadmernom pití kávy alebo konzumácii ťažších jedál. Horčík nájdete aj v strukovinách, listovej zelenine, či orechoch," dodáva prof. Zadák.
Nedostatok horčíka môže výrazne zhoršiť aj vstrebávanie ďalších minerálov – draslíka, fosfátov, vápnika, ale aj sodíka. Dopĺňanie horčíka je preto kľúčové pre správne fungovanie nášho organizmu.
Horčíková štúdia, ktorú realizovala Katedra výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre ukázala, že najviac ohrozené nedostatkom horčíka sú ženy zo stredného Slovenska. U tých zistili až takmer tretinovú pravdepodobnosť, že im chýba horčík. Najlepšie sú na tom podľa štúdie ženy z východu Slovenska, ktorým namerali pätinové riziko. Výsledky ukazujú, že muži sú na tom o niečo lepšie ako ženy. Najvyššie riziko nedostatku horčíka sa, podobne ako pri ženách, objavilo u mužov zo stredného Slovenska. Tým namerali štvrtinovú pravdepodobnosť, že im horčík chýba. Pozor na dostatočný príjem tekutín a horčíka by si však mali strážiť všetci bez rozdielu.
Prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc.
vedúci Centra pre výskum a vývoj, Fakultná nemocnica Hradec Králové
Profesor Zdeněk Zadák dlhoročne pôsobí na Gerontolickej a metabolickej klinike FN v Hradci Králové a aj vďaka svojej bohatej medicínskej praxi je špecialistom v oblasti klinickej výživy a intenzívnej metabolickej starostlivosti. V súčasnosti je vedúcim Centra pre výskum a vývoj LF a FN v Hradci Králové.
Je považovaný za zakladateľa odboru klinickej výživy v Českej republike – v roku 1988 inicioval založenie Spoločnosti klinickej výživy a intenzívnej výživy ČLS J. E. Purkyně. Je členom redakcií renomovaných domácich a zahraničných odborných časopisov a čestným členom viacerých lekárskych spoločností, okrem iného Slovenskej lekárskej spoločnosti. V roku 1994 založil nadáciu pre rozvoj v oblasti umelej výživy, metabolizmu a gerontológie, ktorej hlavným cieľom je podpora odborného rastu a vzdelávania zdravotných sestier v tejto oblasti.
Viac informácií nájdete na www.magnesia.sk.
Nostalgické filmy, ktoré očaria aj vaše deti
Chcete svojim deťom priblížiť čaro filmov, ktoré vás sprevádzali počas detstva? Pripravili sme pre vás výber príbehov, ktoré vo vás oživia tie najkrajšie spomienky.
Objavovanie Maďarskej kuchyne: Cestovanie autom po Maďarsku
Maďarsko, krajina plná historických miest, termálnych kúpeľov a nádhernej prírody, láka cestovateľov nielen svojimi kultúrnymi pokladmi, ale aj bohatou kuchyňou.
Vianočná ponuka Telekomu: 100 GB dát pre predplatené karty, MIXI kalendár a ďalšie odmeny
Vianočná ponuka pre predplatené karty ponúkne 100 GB dát po troch dobitiach i adventný MIXI kalendár, pre SWIPE príde Diamond ticket či odmena za odporúčanie.
Telekom Vianoce 2024: Exkluzívna vianočná nádielka hardvéru, TV obsahu, akcií a prekvapení
Zákazníkov Telekomu čaká exkluzívna vianočná nádielka hardvéru, atraktívny TV obsah i najnovšie filmy, tisícky prekvapení v Magenta Moments, aj akcie pre dobíjacie karty.
Vek je len číslo: Vtipné tričká, ktoré robia 40. narodeniny zábavnými
Čože je to 40-tka? Tento vek je skutočne len číslo, ktorého sa netreba obávať. Ešte vás v živote čaká veľa skvelých zážitkov i míľnikov.