Ako môže byť tilapia či losos horší pre vaše zdravie než slanina

Ryby sú považované za mimoriadne zdravý zdroj živín. No viete, že niektoré druhy rýb vám môžu naozaj škodiť?
Tilapia sa stala populárnou rybou preto, lebo je ľahké ju chovať, takže je veľmi lacná. No medzi rybami, ktoré boli ulovené vo voľnej prírode a tými, ktoré boli chované na farme je priepastný rozdiel. Tento druh rýb je veľmi odolný a adaptabilný na rôzne druhy krmív, čo znamená, že farmy, ktoré chovajú tilapie, môžu používať menej kvalitné krmivá, čím ich oberajú o živny.
Čítajte: Potraviny, ktoré by ste mali kupovať v bio kvalite
V roku 2008 výskumníci z Wake Forest University School of Medicine vydali štúdiu, ktorá porovnávala hladinu mastných kyselín medzi niekoľkými druhmi rýb. Štúdia zistila, že tilapia obsahovala oveľa menej omega-3 mastných kyselín ako iné druhy, ako je losos a makrela. Správa konštatovala, že "zápalový potenciál hamburgeru (z 80% chudé mäso) a bravčovej slaniny je nižší ako u priemernej porcie tilapie chovanej na farme (100 g)."
Štúdia tiež uvádza, že takto chované tilapie obsahujú vysoké množstvo kyseliny arachidónovej, čo je omega-6 mastná kyselina, ktorá bola spojená s poruchami mozgu, ako je Alzheimerova choroba a ktorá môže spôsobiť zápal.
Čítajte: Šesť potravín, ktoré prirodzene zvyšujú testosterón
Ďalším problémom je, že mnoho tilapií môže pochádzať z čínskych rybích fariem. Štúdia Economic Research Service amerického ministerstva poľnohospodárstva z roku 2009 našla alarmujúce fakty o mnohých čínskych farmách a spracovateľoch potravín.
Väčšina čínskych fariem na morské plody leží v silne priemyselných regiónoch, kde je voda, ovzdušie a pôda kontaminovaná odpadom z priemyslu a výfukov. Je tiež bežnou praxou využívať odpad z domáceho zvieratstva a hydiny ako krmivo pre ryby.
Čítajte: Omega-3 mastné kyseliny - zlepšujú pamäť, sústredenie a náladu
Kým losos má lepší pomer omega 3 a omega-6 než tilapia, väčšina lososov, ktoré nájdete v obchode, je chovaná v zajatí, čo znamená, že takéto mäso tiež nemusí byť natoľko zdravé, ako ste si doteraz mysleli.
Problémy s tilapiou a lososom chovaným v zajatí
- Takéto mäso z tilapie môže zhoršiť zápal, ktorý môže viesť k vzniku srdcových ochorení, artritídy, astmy a rôznych iných závažných a potenciálne smrteľných zdravotných problémov.
- Losos môže obsahovať 10 krát väčšie množstvo rakovinotvorných organických znečisťujúcich látok v porovnaní s divokými lososmi.
- Takto chované ryby majú vysoké koncentrácie antibiotík vzhľadom k zvýšenému riziku ochorení, ktoré sa šíria v stiesnených podmienkach.
- Omega-3 kyseliny z rýb chovaných v zajatí sú menej použiteľné v našom tele v porovnaní s omega-3 z voľne žijúcich rýb.
- Hladina dioxínov je 11-krát vyššia u lososov chovaných v zajatí ako u lososov žijúcich voľne v prírode. Dioxín je vysoko toxická chemická látka, ktorá môže prispieť k rakovine a môže zostať v tele až po dobu 11 rokov.
Ak vám lekár odporučí jesť viac rýb, potom si vyberajte druhy, ktoré majú vyšší obsah omega-3 mastných kyselín a také ryby, ktoré nie sú chované na farmách. Je to veľký krok pre vaše zdravie

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.