Ako môže byť tilapia či losos horší pre vaše zdravie než slanina
Ryby sú považované za mimoriadne zdravý zdroj živín. No viete, že niektoré druhy rýb vám môžu naozaj škodiť?
Tilapia sa stala populárnou rybou preto, lebo je ľahké ju chovať, takže je veľmi lacná. No medzi rybami, ktoré boli ulovené vo voľnej prírode a tými, ktoré boli chované na farme je priepastný rozdiel. Tento druh rýb je veľmi odolný a adaptabilný na rôzne druhy krmív, čo znamená, že farmy, ktoré chovajú tilapie, môžu používať menej kvalitné krmivá, čím ich oberajú o živny.
Čítajte: Potraviny, ktoré by ste mali kupovať v bio kvalite
V roku 2008 výskumníci z Wake Forest University School of Medicine vydali štúdiu, ktorá porovnávala hladinu mastných kyselín medzi niekoľkými druhmi rýb. Štúdia zistila, že tilapia obsahovala oveľa menej omega-3 mastných kyselín ako iné druhy, ako je losos a makrela. Správa konštatovala, že "zápalový potenciál hamburgeru (z 80% chudé mäso) a bravčovej slaniny je nižší ako u priemernej porcie tilapie chovanej na farme (100 g)."
Štúdia tiež uvádza, že takto chované tilapie obsahujú vysoké množstvo kyseliny arachidónovej, čo je omega-6 mastná kyselina, ktorá bola spojená s poruchami mozgu, ako je Alzheimerova choroba a ktorá môže spôsobiť zápal.
Čítajte: Šesť potravín, ktoré prirodzene zvyšujú testosterón
Ďalším problémom je, že mnoho tilapií môže pochádzať z čínskych rybích fariem. Štúdia Economic Research Service amerického ministerstva poľnohospodárstva z roku 2009 našla alarmujúce fakty o mnohých čínskych farmách a spracovateľoch potravín.
Väčšina čínskych fariem na morské plody leží v silne priemyselných regiónoch, kde je voda, ovzdušie a pôda kontaminovaná odpadom z priemyslu a výfukov. Je tiež bežnou praxou využívať odpad z domáceho zvieratstva a hydiny ako krmivo pre ryby.
Čítajte: Omega-3 mastné kyseliny - zlepšujú pamäť, sústredenie a náladu
Kým losos má lepší pomer omega 3 a omega-6 než tilapia, väčšina lososov, ktoré nájdete v obchode, je chovaná v zajatí, čo znamená, že takéto mäso tiež nemusí byť natoľko zdravé, ako ste si doteraz mysleli.
Problémy s tilapiou a lososom chovaným v zajatí
- Takéto mäso z tilapie môže zhoršiť zápal, ktorý môže viesť k vzniku srdcových ochorení, artritídy, astmy a rôznych iných závažných a potenciálne smrteľných zdravotných problémov.
- Losos môže obsahovať 10 krát väčšie množstvo rakovinotvorných organických znečisťujúcich látok v porovnaní s divokými lososmi.
- Takto chované ryby majú vysoké koncentrácie antibiotík vzhľadom k zvýšenému riziku ochorení, ktoré sa šíria v stiesnených podmienkach.
- Omega-3 kyseliny z rýb chovaných v zajatí sú menej použiteľné v našom tele v porovnaní s omega-3 z voľne žijúcich rýb.
- Hladina dioxínov je 11-krát vyššia u lososov chovaných v zajatí ako u lososov žijúcich voľne v prírode. Dioxín je vysoko toxická chemická látka, ktorá môže prispieť k rakovine a môže zostať v tele až po dobu 11 rokov.
Ak vám lekár odporučí jesť viac rýb, potom si vyberajte druhy, ktoré majú vyšší obsah omega-3 mastných kyselín a také ryby, ktoré nie sú chované na farmách. Je to veľký krok pre vaše zdravie
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.