Čo sa deje s telom, keď prestaneme jesť mäso?
Človek konzumuje mäso odpradávna. No v poslednej dobe je vegetariánsky a vegánsky spôsob života čoraz populárnejší. Čo sa teda s našim telom stane, keď prestaneme konzumovať mäso a mäsové výrobky? Prečítajte si plusy i mínusy.
Mäso, ktoré bežne dostávame v obchodoch, je čoraz menej kvalitné. Obsahuje veľa látok, ktoré v ňom nemajú čo robiť, napríklad antibiotiká a hormóny. No naše telo bielkoviny potrebuje a okrem toho je mäso veľmi chutné. Čo by sme teda mali robiť? Vzdať sa mäsa úplne alebo ignorovať klesajúcu „kvalitu“ a jesť ho ďalej? Pred tým, než si odpoviete, prečítajte si, čo sa stane s ľudským telom, ak mäso z jedálnička vylúčite.
-
Môžete zhodiť niekoľko kilogramov
Aj keď to zvyčajne nie je dôvod, prečo sa ľudia preorientujú na „zelenú“ stravu, vylúčením mäsa z jedálnička niekoľko kilogramov skutočne zhodíte. Platí to zvlášť v prípadoch, kedy ste konzumovali mäso pripravené nezdravým spôsobom.
-
V tráviacom trakte sa zvýši počet tzv. „dobrých“ baktérií
V tráviacom trakte sa nachádza veľké množstvo baktérií, ktoré rozkladajú všetku prijatú stravu. Keď ale vylúčite z jedálnička mäso, ich počet sa zvýši. Rátajte ale s tým, že keď prestanete konzumovať mäso a nahradíte ho inými surovinami, istú dobu budete zažívať hnačku a plynatosť.
-
Môže sa znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení
Podľa viacerých výskumov majú ľudia, ktorí nekonzumujú mäso (hlavne červené a spracované), až o 24% nižší výskyt kardiovaskulárnych ochorení, tiež sa v tejto skupine vyskytuje menej prípadov vysokého tlaku a vysokých hladín LDL cholesterolu. Okrem toho, strava založená na ovocí a zelenine značne znižuje výskyt zápalov v tele.
-
Vaše telo stratí veľa vitamínov a minerálov
Mäso nám neprináša len bielkoviny. Strácate aj vitamín D či B a mnoho ďalších. Preto, ak plánujete prejsť na vegetariánsku alebo vegánsku stravu, mali by ste si jedálniček dôkladne pripraviť, aby vaše telo dostalo všetky tieto látky v dostatočnej náhrade z iného zdroja. Dopĺňať si ich iba prostredníctvom tabliet nie je práve najlepší nápad.
Čítajte: Od vitamínu A až po zinok – takto si dôležité látky doplníte prirodzenou cestou
-
Riziko vzniku rakoviny je menšie
Minulý rok vyvolalo tvrdenie WHO o škodlivosti mäsa silnú polemiku. WHO tvrdí, že nadmerná konzumácia spracovaného a červeného mäsa priamo súvisí so vznikom rakoviny v tráviacom systéme. Samozrejme, ani tento výskum nie je úplne smerodajný. Ak spomínané suroviny nekonzumujete každý deň vo veľkom množstve, šanca na rozvinutie rakoviny je pomerne malá.
Čítajte: Mäso a rakovina - fakty, ktoré boli zamlčané
-
Vaše vnímanie chutí sa zmení
Spolu s mnohými látkami príde telo aj o zinok. Ten nie je dôležitý iba pre imunitu, ale má veľký podiel aj na tom, ako vnímame chute. Podľa viacerých pozorovaní majú vegáni zvyčajne nižšiu hladinu zinku v organizme. Odporúča sa preto dopĺňať ho aj vo forme doplnku stravy.
-
Svaly budú potrebovať viac času na zotavenie
Proteín je dôležitý prvok pre svaly. Zvlášť to platí pre ľudí, ktorí pravidelne cvičia, tým pádom ho svaly potrebujú ešte viac. Ak ale nekonzumujete mäso, telo ho bude mať nedostatok a svaly sa budú regenerovať o niečo dlhšie. Môžete skúsiť si ho po tréningu doplniť pomocou proteínového nápoja, keďže proteín z tekutín sa do vašich svalov dostane rýchlejšie než z tuhého skupenstva (napríklad z mäsa).
Čítajte: Zvýšte si hladinu bielych krviniek prirodzeným spôsobom
Ak sa chcete vyvarovať negatívam, ktoré prináša konzumácia mäsa, ale súčasne ho chcete mať v jedálničku ďalej, ideálnym riešením je odberať mäso zo skutočne kvalitných zdrojov. Napríklad od lokálneho malochovateľa. Ak sa rozhodnete vyskúšať vegetariánstvo, myslite na to, že musíte telu poskytnúť dodatočne viacero látok, o ktoré príde.
Intímne zdravie v zime: Na toto by ženy nemali zabúdať v chladných mesiacoch
Chladné počasie môže mnohým ženám priniesť zdravotné komplikácie.
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.