Aké sú najviac návykové potraviny na svete?
Zistite, či nemáte potravinovú závislosť. Povieme vám, ako funguje a voči ktorým jedlám ste najviac náchylní.
Problém u nezdravých potravín je, že po nich túžite, pretože sú návykové. Keď ste v strese, máte zlý deň v práci, alebo len máte zlú náladu, dáte si čokoládu, aby ste sa cítili lepšie.
No výskumy ukazujú, že závislosť na potravinách je skutočná a vedie nielen k nárastu telesnej hmotnosti, ale tiež spôsobuje zmeny v mozgu, ktoré sú podobné vplyvu alkoholovej alebo drogovej závislosti.
Ako závislosť na jedle funguje
Potravinová závislosť je viac než nedostatok sebakontroly a vôle. Štúdie neurofyziológie závislosti ukazujú, že návykové látky majú tieto tri vlastnosti:
1. Sú zriedka v ich prirodzenom stave a najčastejšie boli spracované nejakým spôsobom, aby sa zvýšil ich návykový potenciál. Napríklad hrozno je spracované na víno a mak je spracovaný do ópia. To sú extrémne príklady, ale niečo podobné sa vyskytuje, keď sa potraviny spracovávajú s cieľom vytvoriť návykové jedlo.
2. Poskytujú vyššiu koncentráciu látok, než sa vyskytuje v prírode. Táto zvýšená účinnosť zvyšuje potenciál pre závislosť.
3. Sú prispôsobené tak, aby zvýšili rýchlosť, pri ktorej sa návyková látka vstrebáva do krvného obehu. V porovnaní s prirodzene sa vyskytujúcimi potravinami, vysoko spracované potraviny sa rýchlo štiepia a spôsobujú výkyvy cukru v krvi. Tento vzostup hladiny glukózy spôsobuje aktiváciu oblastí mozgu, ktoré sa podieľajú na závislosti. Akonáhle začne hladina glukózy klesať, máte chuť na viac cukru a cítite sa bez neho unavení.
Vďaka nárastu cukru v krvi sa cítite dobre. Dopamínové a opioidné receptory v mozgu sú aktivované, čo vyvoláva dobrý pocit rovnakým spôsobom, ako to robí alkohol a drogy.
Najviac návykové potraviny
Vašou prvotnou obranou proti potravinovej závislosti vyhnúť sa potravinám, ktoré spúšťajú závislosť. Ďalším krokom je uistiť sa, že namiesto nich konzumujete zdravé potraviny.
Najviac návykové potraviny sú:
- Pizza - je rýchlo stráviteľná, postráda bielkoviny alebo vlákninu, a musíte jej zjesť veľa, aby zasýtila.
- Čokoláda - kombinácia spracovaného tuku a cukru. Vyberajte si iba tmavú čokoládu s vysokým podielom kakaa a nízkym obsahom cukru.
- Čipsy - vyvolávajú výkyvy hladiny cukru v krvi a sú plné spracovaného tuku.
- Sušienky - tuk a cukor, ktorý je vysoko návykový.
- Zmrzlina - vysoký obsah kalórií a tuku.
- Hranolky - ochutené soľou alebo máčané v kukuričnom sirupe.
- Cheeseburger - spracované sacharidy, nasýtené mastné kyseliny a sodík
- Sladené nápoje - kvapalina, ktorá nemá žiadny vplyv na hlad, ale je plná cukru.
- Koláče - plné spracovanej múky, cukru a tukov.
- Syr - je ľahké sa ho prejesť a nekvalitný syr plný tuku väčšinou kombinujeme s dávkou rafinovaných sacharidov.
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.