• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
16°Bratislava

Do tvorby nových úloh a testov sa zapojili stovky učiteľov

  • 15:07 22.05.2013
  • BRATISLAVA
Do tvorby nových úloh a testov sa zapojili stovky učiteľov

Do nového národného projektu pod názvom Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania sa zatiaľ prihlásilo 380 záujemcov o tvorbu úloh a testov.

Takmer 60 percent z nich sú pedagógovia zo základných škôl, agentúru SITA o tom informovala Monika Voleková z Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM).

Nové úlohy a testy nielen overia zvládnutie žiackeho učiva, ale aj rozvoj myslenia žiakov a využitie získaných poznatkov v širších súvislostiach.

Realizátori projektu počítajú podľa jej slov predbežne so 600 novými autormi úloh a testov zo všeobecnovzdelávacích predmetov druhého stupňa základných a pre stredné školy.
Do projektu sa môžu zapojiť aj odborníci z problematiky

Do tvorby testov sa môžu prihlásiť nielen učitelia základných a stredných škôl, ale napríklad aj odborníci z problematiky tvorby testovacích nástrojov, vysokoškolskí učitelia, ktorí tvoria testy. Prihlásiť sa môžu aj vysokoškoláci, ktorých téma diplomovej práce je zameraná na problematiku hodnotenia žiakov a meranie výsledkov vzdelávania.

Životopis (tzv. Europass) s preukázaním aprobácie, odbornej spôsobilosti a schopnosti tvoriť testy musia záujemcovia poslať na e-mailovú adresu e-test.ucitelia@nucem.sk. Podrobnejšie informácie o národnom projekte získajú na webovej stránke www.nucem.sk v sekcii Projekty ESF v časti E-test.

"Chceme vybrať tých najkvalitnejších autorov spomedzi prihlásených z celého Slovenska na tvorbu úloh a testov, pričom sme schopní posúdiť až do tisíc záujemcov. Ponúkame im bezplatné zaškolenie odborníkmi z NÚCEM priamo v regiónoch. Finančné ohodnotenie ich práce bude závisieť od kvality a počtu vytvorených úloh a testov,“ informovala riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská.

Záujem je o učiteľov prírodovedných a spoločenskovedných predmetov, matematiky a informatiky, cudzích jazykov a vyučovacích jazykov. Zapojením kreatívnych učiteľov do projektu chce NÚCEM prispieť k pozitívnym kvalitatívnym zmenám v slovenskom školstve.
Školenia pre tvorcov budú prebiehať v lete

Prvé školenia tvorcov úloh a testov sa uskutočnia vo viacerých turnusoch od júla do septembra, pričom snahou NÚCEM je prispôsobiť termíny učiteľom.

Najskôr sa realizátori projektu zamerajú na vzdelávanie autorov k tvorbe úloh z matematiky, slovenského jazyka a literatúry, anglického jazyka a nemeckého jazyka, následne na školenie tvorcov úloh a testov pre predmety z oblastí Jazyk a komunikácia, Človek a príroda, Človek a spoločnosť a Matematika a práca s informáciami.

Na tieto vzdelávania tvorcovia nadviažu zdokonaľovacie školenia k problematike tvorby elektronických úloh a testov a ich hodnotenia, ktoré budú pokračovať v jesenných a zimných mesiacoch. "Naším cieľom je, aby vytvorené úlohy a testy boli kvalitné, preto prácu s učiteľmi považujeme za veľmi významnú časť projektu, ktorá bude pokračovať aj v roku 2014 a 2015," vysvetlila Kanovská.

V rámci dvaapolročného národného projektu vznikne približne 30-tisíc nových úloh a testov. Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania ich bude overovať a cibriť v niekoľkých stovkách základných a stredných škôl. Následne vytvorí dve skupiny databáz – prvú budú využívať školy v priebehu školského roka a druhá bude určená pre národné elektronické testovanie deviatakov a Maturitu online.

Projekt Zvyšovanie kvality vzdelávania v základných a stredných školách s využitím elektronického testovania sa začal 12. marca a potrvá do 30. novembra 2015. Projekt je určený pre 2 000 regionálnych škôl, 1 600 základných škôl a 400 stredných škôl, zapojiť sa doň môže približne 600 učiteľov a 160-tisíc žiakov. Prvé testovanie na školách sa uskutoční už koncom roka.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

DNES - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

DNES - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

DNES - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

DNES - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

DNES - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.