• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
11°Bratislava

Rómovia sú stále slabinou ľudských práv na Slovensku

  • 7:03 23.05.2013
  • BRATISLAVA
Rómovia sú stále slabinou ľudských práv na Slovensku

Za najzávažnejší nedostatok v ochrane ľudských práv na Slovensku označila medzinárodná organizácia Amnesty International opäť diskrimináciu Rómov.

Už dlhodobo majú Rómovia podľa predstaviteľov Amnesty International v tejto krajine, ale aj v zahraničí, zhoršený prístup najmä k vzdelaniu, bývaniu a zdravotnej starostlivosti.

Uvádza sa tak aj vo výročnej správe o stave ľudských práv v roku 2012, ktorú vo štvrtok organizácia zverejňuje na celom svete.

Napriek inštitucionálnym zmenám v najvyšších politických kruhoch nemôžeme hovoriť o pozitívnom posune v riešení ich problémov, vyhlásili predstavitelia Amnesty International Slovensko.

Ich kritike sa nevyhlo ani ministerstvo školstva, ktoré má podľa nich prijímať opatrenia odstraňujúce segregáciu v našom školstve.

Pozitívne posuny

Slovenské Amnesty sa dlhší čas venuje situácii na Základnej škole Francisciho v Levoči, kde segregované triedy vznikli na nátlak nerómskych rodičov v septembri 2011.

Po opakovanej komunikácii s riaditeľom školy, zástupcami mesta a prácou s rodičmi detí z oddelených tried sa podarilo niekoľkých malých Rómov dostať do tried zmiešaných. Naďalej však na škole existujú aj tie oddelené, čo v máji identifikoval aj Výbor OSN pre ekonomické, sociálne a kultúrne práva.

Minulý rok síce priniesol niekoľko pozitívnych posunov, stále však nemožno podľa Amnesty International hovoriť o uspokojivom stave.

Hovorkyňa Amnesty International a koordinátorka pre medzinárodné otázky Jana Vargovčíková povedala, že štátne orgány vo veci nekonajú a to aj napriek rozsudku prešovského krajského súdu, ktorý v prípade Šarišských Michalian prvýkrát zadefinoval, čo to segregácia je.

Podľa rozhodnutia súdu porušila škola svojim prístupom k rómskym žiakom antidiskriminačný zákon. Štátu tak súd podľa Vargovčíkovej poskytol nástroj, na základe ktorého môže ministerstvo a úrady identifikovať ďalšie situácie segregácie. "Ministerstvo školstva v uplynulom roku ostalo pasívne, nepodniklo žiadne konkrétne kroky pre odstránenie segregácie na slovenských školách a nepredstavilo žiadnu strategickú víziu toho, ako slovenské školy učiniť inkluzívnymi," vyhlásila hovorkyňa ľudskoprávnej organizácie.

Zákaz diskriminácie a segregácie

Ministerstvo kritiku Amnesty International odmieta.

Ako agentúre SITA napísal v stanovisku hovorca Michal Kaliňák, rezort svoj postoj k segregácii jednoznačne vyjadril v predpise o pedagogicko-organizačných pokynoch na tento školský rok.

V časti Národnostné menšiny, sociálne znevýhodnené prostredia, cudzinci, diskriminácia sa píše o zákaze všetkých foriem diskriminácie a segregácie.

Podľa predpisu majú školy odstraňovať nežiaduce javy, akými sú priestorové, organizačné, fyzické a symbolické vylúčenie alebo oddelenie rómskych žiakov v dôsledku ich etnickej príslušnosti, ktorá je často kombinovaná so sociálnym znevýhodnením.

V predpise sa tiež píše, že pedagógovia majú "dôsledne riešiť problémy detí a žiakov pochádzajúcich z marginalizovaných skupín, ktoré komplikujú proces ich prijímania do bežných škôl a školských zariadení, zaraďovania do bežných tried a následný výchovno-vzdelávací proces."

Amnesty sa možno obráti na súd

Rezort školstva sa tiež háji výzvou na rozvojový projekt Podpora vytvárania pozitívnej sociálnej klímy a motivácie v multikultúrnych triedach základných škôl.

Podporu získalo 23 projektov v sume viac ako 60-tisíc eur. Podobný projekt vyhlásilo ministerstvo aj v tomto roku.

Vďaka operačnému programu Vzdelávanie sa do ďalšieho projektu zapojilo dvesto základných škôl, v ktorých sa vytvorilo štyristo pracovných miest pre pedagogických asistentov, píše Kaliňák.

Súdnou cestou sa Amnesty International zatiaľ vydať nechce. Ak sa situácia v Levoči nezlepší, prípadne zhorší, určite podanie na súd v budúcnosti nevylučuje.

Dôvodom je, že tento proces je zdĺhavý a pomalý. Stačí sa pozrieť do Českej republiky, vysvetľuje Vargovčíková. Až päť rokov od rozhodnutia európskeho súdu D. H. a ostatní proti ČR, ktoré je historicky prvé v tejto veci, naň začala česká vláda ako-tak reagovať, dodáva.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

VČERA - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

VČERA - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

VČERA - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

VČERA - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

VČERA - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.