Kvasená kapusta má na telo zázračné účinky. Poznáte jej zdravotné benefity?
Už naše babičky nedali na kvasenú kapustu dopustiť. Viete, prečo si ju tak cenili a v čom spočíva jej jedinečná liečivá sila?
Kapusta je jednou z najstarších zelenín, aké sa kedy pestovali. Práve pre jej vysoký obsah vitamínov a minerálov sa uchovávala v kvasenej podobe na zimu. Ľudia v minulosti nemali taký prístup k širokej škále ovocia a zeleniny, museli si teda vitamíny dopĺňať z dostupných zdrojov.
Čo obsahuje
- viac vitamínu C ako citrusy, tiež vitamín B, E a K
- železo, fosfor, flór, draslík a horčík
- laktobacily
- antioxidanty, enzýmy, fytochemikálie
Zdravotné benefity
-
Probiotikum
Proces kvasenia pridá vitamínmi nabitej kapuste aj vlastnosti probiotika. To znamená, že jej konzumácia prospeje vášmu tráveniu. Odporúčame vám ju konzumovať preventívne, ale aj po tom, ako doužívate antibiotiká. Pomôže vám obnoviť prirodzenú črevnú mikroflóru.
Čítajte: Šesť probiotických potravín, ktoré vám pomôžu s trávením
-
Vláknina pre srdce
Kapusta obsahuje pomerne vysoký podiel vlákniny. Tá vás zasýti na dlhšiu dobu, pomôže s trávením a tiež ochráni tepny pred kôrnatením – teda usádzaním tuku.
-
Vitamín C pre imunitu
Kvasená kapusta je bohatým zdrojom tohto vitamínu. Ak si ho chcete dopĺňať z prírodných zdrojov, konzumácia kapusty je ideálna.
Čítajte: Kapustová šťava: Lieči chudokrvnosť, artritídu a posilňuje mozgové funkcie
-
Spaľuje tuky
Kombinácia vlákniny, draslíka a probiotík vám naštartuje metabolizmus a trávenie. Tiež vás zasýti na pomerne dlhú dobu. 100 gramov kvasenej kapusty obsahuje zhruba 20 kcal, je teda ideálna pri diétach a chudnutí.
-
Pomáha chrániť pred rakovinou
Väčšina z nás vie, že zelenina ako brokolica alebo karfiol pomáhajú predchádzať vzniku rakoviny. No kapusta počas kvasenia vytvorí tzv. izotiokyanáty, ktoré sú v prevencii rakoviny obzvlášť účinné. V kombinácii s glukozinolátmi, ktoré tiež obsahuje, dokáže kvasená kapusta aktivovať náš prirodzený imunitný systém omnoho účinnejšie a tým pádom nás chráni pred pôsobením oxidačného stresu. Kvasená kapusta je v tomto prípade lepšia alternatíva než čerstvá kapusta.
Čítajte: Červená kapusta môže ničiť rakovinové bunky
-
Na žalúdočné vredy
Najmä v Európe sa kyslá a kvasená kapusta využíva aj na boj proti žalúdočným vredom. Obsahuje totiž aj vitamín U, ktorý lieči a pôsobí preventívne voči vzniku vredov. Týka sa to aj kapustovej šťavy.
Pripravujete si zásoby kvasenej kapusty doma? Alebo kvasenú kapustu neobľubujete?
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.