Čo musíte urobiť po užívaní antibiotík
Na to, aby sa choroba nevrátila a vaše trávenie fungovalo správne, potrebujete urobiť niekoľko opatrení. Zistite, ktoré to sú v článku.
Ak ste užívali antibiotiká, najmä širokospektrálne, musíte si doplniť dobré baktérie vo vašich črevách čo najskôr, ako je to možné. Je dôležité si uvedomiť, že 80% nášho imunitného systému je obsiahnutých v našich črevách a baktérie, o ktoré ste kvôli antibiotikám prišli, sú základom imunitnej odpovede. Nakŕmte ich a pomôžu vám vyhnúť sa ďalším chorobám v budúcnosti.
Čo môžete urobiť, aby ste navrátili dobré baktérie, ktoré antibiotiká zničili?
Po prvé, kŕmite a dodajte živnú pôdu baktériám, ktoré zostali v hrubom čreve a povzbuďte ich k množeniu. Potrebujú prebiotiká, najmä v podobe surovej zeleniny a ovocia. Nerozpustná vláknina poskytuje potravu pre dobré baktérie a zároveň dodáva štruktúru, v ktorej sa môžu množiť. Zjedzte aspoň jeden veľký šalát za deň s rôznymi druhmi zeleniny.
Čítajte: Prebiotické potraviny, ktoré posilnia vašu imunitu
Vyhnite sa spracovanému cukru. Spracovaný cukor živí "zlé" baktérie vrátane patogénov. Spracované potraviny, ťažké škroby a chemické látky by ste mali úplne vylúčiť. To zahŕňa aj rôzne zdravšie cukry, ako sú ovocné šťavy či sirup z agáve alebo hnedej ryže. Aj ovocie s vyšším obsahom cukru by ste v tomto okamihu mali obmedziť.
Čítajte: Starostlivosť o hrubé črevo a zdravie tráviaceho traktu
Probiotiká sú ďalším krokom, ktorý vám pomôže navrátiť zdravý stav čriev. Nejedzte však ochutené, sladké jogurty. Tie narobia vašim črevám viac škody ako úžitku.
Čítajte: Kombucha: Účinky a recept na elixír zdravia
S probiotikami je ten problém, že je ťažké ich dostať do čreva, pretože ich zabíja žalúdočná kyselina. Z tohto dôvodu ich musíte prijímať čo najviac. Fermentovaná zelenina, ako je domáca kyslá kapusta, kimchi, kombucha či kefír dodávajú prospešné baktérie do čreva spolu s výživou a enzýmami.
Čítajte: Sedem fermentovaných potravín proti depresii a úzkosti
Doplnky stravy tiež pomôžu, no musíte si vybrať kvalitné, ktoré sú špeciálne formulované tak, aby sa dostatok baktérií dostal cez žalúdočné kyseliny. Jedzte správne potraviny, najmä fermentované a zeleninu a vaše telo vám poďakuje.
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.