5 dôvodov, prečo musíte jesť viac fermentovaných potravín

Jedlo môže byť liek a v prípade fermentovaných potravín to platí dvojnásobne. Zistite, prečo by ste si mali kyslú kapustu dopriať častejšie.
Sú plné probiotík
Probiotiká (prospešné baktérie) sú absolútne nevyhnutné pre správnu funkciu dvoch životne dôležitých systémov tela - trávenia a imunity. Zatiaľ čo väčšina probiotických doplnkov obsahuje okolo 50 miliárd aktívnych baktérií, nedávny výskum ukázal, že 100 až 200 g domácej kyslej kapusty má až 10 biliónov dobrých baktérií!
Plné enzýmov
Keď budete jesť nepasterizované fermentované potraviny, prijmete veľké množstvo živých enzýmov, ktoré sú pripravené rozložiť množstvo sacharidov, tukov a bielkovín. To znižuje zaťaženie pankreasu a iného tráviaceho ústrojenstva a poskytuje toľko potrebný materiál pre stovky enzymatických procesov vo všetkých častiach tela.
Bohaté na biologicky dostupné živiny
Fermentované potraviny sú v podstate už sčasti rozložené, takže je ľahšie pre tráviaci trakt z nich dostať potrebné živiny. V prípade kyslej kapusty sú to napríklad vitamíny B1, B6, B9, C, K, mangán, vápnik, draslík, horčík, fosfor a železo.
Zlepšujú trávenie
Spočiatku môžu spôsobovať typické zažívacie problémy, ako je nadúvanie, no pri pravidelnom užívaní príznaky ustúpia. Toto sú niektoré výhody fermentovaných potravín, ktoré sa prejavia po zlepšení trávenia:
- Liečia gastrointestinálne poruchy
- Zmierňujú chronickú únavu
- Zmierňujú alergie
- Zmierňujú zápchu
- Odstraňujú problematické baktérie a parazity
- Zlepšujú kožné problémy
- Zlepšujú funkciu pečene
Zlepšujú imunitný systém
Vzhľadom k tomu, že približne 80% nášho imunitného systému je v našich črevách, dáva zmysel, že lepšie trávenie bude mať priamy a pozitívny vplyv na imunitný systém.
Čítajte: Kombucha: Účinky a recept na elixír zdravia
Konzumáciou fermentovaných potravín v pravidelných intervaloch v podstate vybudujete "armádu" dobrých baktérií, ktoré vytvoria vhodné prostredie vo vašom čreve a nájdu a zničia všetky mikróby alebo toxíny.
Čítajte: Sedem fermentovaných potravín proti depresii a úzkosti
Hľadajte preto surové, nepasterizované výrobky, ktoré neobsahujú žiadne iné nebezpečné látky. Konzumujte kyslú kapustu, kimchi, kvas, jablčný ocot, kombucha, jogurt, kefír, miso, natto či kváskový chlieb.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.