Ste to, čo jete: Živiny v potrave menia spôsob, akým sa gény správajú

Podľa novej štúdie môže mať strava oveľa väčší dopad na naše telo, než sme si doteraz mysleli.
Vedci v štúdii publikovanej v časopise Nature Microbiology zistili, že zatiaľ čo naše DNA určuje, ako pracuje metabolizmus, živiny uvoľnené z potravín môžu zmeniť spôsob fungovania našich génov. Dr. Markus Ralser, biochemik na Univerzite v Cambridge a Francis Crick Institute v Londýne, ktorý viedol výskum, povedal: "Bunkový metabolizmus hrá oveľa dynamickejšiu úlohu v bunkách, než sme si predtým mysleli. Takmer všetky gény v bunke sú ovplyvnené zmenami živín, ku ktorým majú prístup.”
Čítajte: Ako zlé stravovanie ovplyvňuje vašu pamäť
Vedci prišli na to, že živiny v potravinách menia spôsob, akým sú produkované proteíny v takmer každom géne nášho tela, a to môže mať priamy vplyv na naše zdravie. Ak sa zmení produkcia proteínu, môže to mať dominový efekt na to, ako naše telo rastie, reaguje na choroby a dokonca aj na našu inteligenciu.
Čítajte: Najlepšia diéta a recept pre zdravie: Stredomorská strava
Tento objav by mohol pomôcť vysvetliť, prečo ľudia odlišne reagujú na niektoré lieky, alebo by mohol pomôcť vedcom vyvinúť nové cesty vedúce k liečbe rakoviny, ktorá mení metabolické procesy.
Strava nad génmi
Riziko chronických ochorení a radikálne rozdiely v hmotnosti a metabolizme sú značne ovplyvnené aj stravou matky počas tehotenstva. Štúdia vykonaná na myšiach v roku 2006 dospela k záveru, že aj v prípade, že je matka obézna a má zvýšené riziko vzniku niektorých chorôb, ako je cukrovka alebo rakovina, väčšina jej potomkov sa narodí zdravá a s bežnými zdravotnými rizikami za predpokladu, že jej výživa bola dobrá v priebehu tehotenstva. Takmer žiadny sklon k chronickým ochoreniam sa nezdedil v dôsledku DNA, ale skôr v dôsledku stravovacích návykov v priebehu tehotenstva.
Dôležitosť vyváženej stravy
Podľa výskumníkov z Nórskej univerzity vedy a technológie by sme mali mať stravu s rovnakým príjmom sacharidov, bielkovín a tukov. Ak jedna z týchto kategórií prevažuje nad druhou, zo živín, ktoré dostaneme z potravín sa stanú prevládajúce chemikálie v okolí DNA. Dobrým príkladom je strava, ktorá obsahuje 60 alebo viac percent sacharidov. Laboratórne výskumy zistili, že za týchto okolností gény súvisiace s kardiovaskulárnym ochorením a diabetom začnú urýchľovať ich procesy.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.