Chren – dobre chutí a súčasne lieči
Chren patrí medzi obľúbené prílohy k mäsovým pokrmom. Má výraznú arómu a silnú chuť, pre ktorú ho mnohí ľudia milujú, ale aj obchádzajú. Jeho konzumáciu by ste mali zvážiť, pretože patrí medzi mimoriadne zdravé potraviny.
Čo obsahuje
Chren má veľmi bohaté zloženie na zdraviu prospešné látky. Z vitamínov v ňom nájdeme vitamín A, B, C a E. Má tiež bohaté zastúpenie minerálov ako je horčík, draslík, sodík, železo a vápnik.
Čítajte: Cibuľa je dôležitá pre naše zdravie
Ak ho chcete konzumovať, odporúča sa ho nastrúhať a zjesť čo najrýchlejšie, pretože pomerne rýchlo stmavne a jeho chuť je nepríjemne horká.
Ako nám prospieva
- Na imunitu
Obsahuje rovnaké množstvo vitamínu C ako citrusy. A o tomto vitamíne je dobre známe, že podporuje náš imunitný systém. Smelo si ho teda pridajte do jedálnička, či už s vírusmi bojujete alebo chcete predísť vzniku chrípky a prechladnutia.
- Proti rakovine
Chren obsahuje rôzne formy látok isothiokyanátemoc a sinigrínov, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Priamo stimulujú produkciu a aktivitu bielych krviniek. Súčasne chránia telo pred pôsobením voľných radikálov. Pridajte si teda chren k hlavnému jedlu a zvýšite šance vášho organizmu na úspešný boj proti rakovinotvorných faktorom.
- Na chudnutie
Chren obsahuje málo kalórií, pričom nemá žiaden tuk. Má ale istý podiel omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré sú pre správne fungovanie metabolizmu kľúčové. Vďaka vysokému obsahu vlákniny vás udrží sýtych na dlhšiu dobu.
Čítajte: Cvikla: Ako ju používať na očistu pečene, čriev a zlepšenie funkcie mozgu
- Regulácia krvného tlaku
Draslík, ktorý sa v chrene nachádza, reguluje prietok bunkových tekutín a reguluje napätie ciev. Nedostatok draslíka znamená nárast krvného tlaku. Jeho hladiny si teda môžete doplniť aj konzumáciou chrenu. Dávajte si ale pozor na množstvo – vo vyšších dávkach obsahuje pomerne veľa sodíka, ktorý krvný tlak ovplyvňuje negatívne.
- Trávenie
Fytochemikálie v chrene stimulujú rôzne žľazy v tele, vrátane tých, ktoré produkujú slinenie a žalúdočné či črevné šťavy. V kombinácii s vlákninou bude stimulovať trávenie a mierniť prípadné zažívacie problémy. Práve preto je chren obľúbenou prílohou k mäsu, ktoré sa môže ťažšie tráviť.
Ďalšie zdravotné benefity
Chren sa odporúča aj v ľudovom liečiteľstve pri liečbe ďalších zdravotných problémov a ako prevencia pred ich vznikom.
- Prečistí krv
- Pri reumatických ochoreniach
- Proti zápalom všeobecne
- Pri infekciách močových ciest
Čítajte: Anémia: 7 potravín, ktoré s ňou bojujú
Upozornenie na záver – chren má pomerne veľký obsah sodíka. Doprajte si ho teda v menších množstvách ako prílohu k jedlu.
Konzumujete chren pravidelne alebo sa mu radšej vyhýbate?
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.