• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 29.12.2024Meniny má Milada
Bratislava

Japonské tajomstvo dlhovekosti

  • 12:51 07.04.2016
  • Bratislava
Japonské tajomstvo dlhovekosti

Japonsko je známe tým, že jeho obyvatelia žijú v priemere najdlhšie spomedzi všetkých krajín na svete, no nie je to len otázka génov a šťastia.

Podľa nedávnej štúdie Japonci vďačia za svoju dlhovekosť výživovým odporúčaniam zavedeným v roku 2000, ktoré boli spojené so znížením úmrtnosti o 15 percent.

Čítajte: 5000 rokov starý tibetský liek

Populačná štúdia publikovaná v časopise British Medical Journal (BMJ) skúmala stravovacie návyky 36.000 mužov a 42.000 žien vo veku medzi 45 a 75 rokov v priebehu 15 rokov.

Vedci zistili, že občania, ktorí dodržiavali odporúčané výživové odporúčania odvtedy, čo sa s nimi oboznámili, mali o 15 percent nižšie riziko úmrtia v porovnaní s občanmi, ktorí odporúčania nesledovali. Navyše tí, ktorí sa držali pokynov, značne znížili svoje riziko ťažkej mŕtvice.

Muži v Japonsku majú priemernú dĺžku života 80 rokov, zatiaľ čo ženy 87 rokov. Takáto úmrtnosť by mala byť odrazom japonskej stravy. Žiadny z účastníkov štúdie nemal v anamnéze rakovinu, mŕtvicu, srdcovú chorobu alebo chronické ochorenie pečene. Absolvovali pravidelné zdravotné prehliadky po dobu 15 rokov.

Japonské výživové odporúčania

Aké sú japonské výživové odporúčania? Boli vyvinuté japonským ministerstvom zdravotníctva, práce a sociálnych vecí a Ministerstvom poľnohospodárstva, lesníctva a rybolovu v roku 2000 a boli zostavené do obrátenej pyramídy v roku 2005.

V hornej časti zoznamu sú jedlá založené na obilninách, ako je ryža, chlieb a cestoviny, nasledujú zeleninové jedlá, a potom ryby, vajcia a mäso. V dolnej časti zoznamu je ovocie a mliečne výrobky.

Čítajte: Čo sa stane s našim telom, keď prestaneme jesť?

Objemy sú relatívne malé, s odporúčaním 70 gramov zeleniny na porciu. Odporúča sa pravidelné pitie čaju a vody a spracované potraviny by mali byť konzumované len minimálne. Pokyny tiež zdôrazňujú, že k zdravému životnému štýlu je dôležitá aj fyzická aktivita.

Hoci štúdia bola obmedzená na japonskú populáciu, výsledky ukazujú, že optimálny zdravotný stav sa neviaže len na genetiku, ale na potraviny, ktoré ľudia prijímajú. Možno je najvyšší čas, aby sme si Japonsko brali ako vzor pre zdravé stravovacie návyky.

Zdroj: Info.sk, TM, BMJ.com, sciencealert.com, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu

Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu

VČERA - 21:03Zdravie

Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.

Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá

Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá

VČERA - 20:46Zdravie

Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.

Test čajových vrecúšok: Tieto môžu byť pre vás obzvlášť nebezpečné

Test čajových vrecúšok: Tieto môžu byť pre vás obzvlášť nebezpečné

VČERA - 20:17Zdravie

Vedci varujú pred pitím čaju baleného vo vrecúškach.

Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje

Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje

19:35 26.12.2024Zdravie

Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

19:43 25.12.2024Zdravie

Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.