Japonské tajomstvo dlhovekosti

Japonsko je známe tým, že jeho obyvatelia žijú v priemere najdlhšie spomedzi všetkých krajín na svete, no nie je to len otázka génov a šťastia.
Podľa nedávnej štúdie Japonci vďačia za svoju dlhovekosť výživovým odporúčaniam zavedeným v roku 2000, ktoré boli spojené so znížením úmrtnosti o 15 percent.
Čítajte: 5000 rokov starý tibetský liek
Populačná štúdia publikovaná v časopise British Medical Journal (BMJ) skúmala stravovacie návyky 36.000 mužov a 42.000 žien vo veku medzi 45 a 75 rokov v priebehu 15 rokov.
Vedci zistili, že občania, ktorí dodržiavali odporúčané výživové odporúčania odvtedy, čo sa s nimi oboznámili, mali o 15 percent nižšie riziko úmrtia v porovnaní s občanmi, ktorí odporúčania nesledovali. Navyše tí, ktorí sa držali pokynov, značne znížili svoje riziko ťažkej mŕtvice.
Muži v Japonsku majú priemernú dĺžku života 80 rokov, zatiaľ čo ženy 87 rokov. Takáto úmrtnosť by mala byť odrazom japonskej stravy. Žiadny z účastníkov štúdie nemal v anamnéze rakovinu, mŕtvicu, srdcovú chorobu alebo chronické ochorenie pečene. Absolvovali pravidelné zdravotné prehliadky po dobu 15 rokov.
Japonské výživové odporúčania
Aké sú japonské výživové odporúčania? Boli vyvinuté japonským ministerstvom zdravotníctva, práce a sociálnych vecí a Ministerstvom poľnohospodárstva, lesníctva a rybolovu v roku 2000 a boli zostavené do obrátenej pyramídy v roku 2005.
V hornej časti zoznamu sú jedlá založené na obilninách, ako je ryža, chlieb a cestoviny, nasledujú zeleninové jedlá, a potom ryby, vajcia a mäso. V dolnej časti zoznamu je ovocie a mliečne výrobky.
Čítajte: Čo sa stane s našim telom, keď prestaneme jesť?
Objemy sú relatívne malé, s odporúčaním 70 gramov zeleniny na porciu. Odporúča sa pravidelné pitie čaju a vody a spracované potraviny by mali byť konzumované len minimálne. Pokyny tiež zdôrazňujú, že k zdravému životnému štýlu je dôležitá aj fyzická aktivita.
Hoci štúdia bola obmedzená na japonskú populáciu, výsledky ukazujú, že optimálny zdravotný stav sa neviaže len na genetiku, ale na potraviny, ktoré ľudia prijímajú. Možno je najvyšší čas, aby sme si Japonsko brali ako vzor pre zdravé stravovacie návyky.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.