• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 6.2.2025Meniny má Dorota
Bratislava

Za 20 rokov sa počet oviec na strednom Považí takmer zdvojnásobil

  • 13:24 08.04.2016
  • Považská Bystrica
Za 20 rokov sa počet oviec na strednom Považí takmer zdvojnásobil

Chov oviec a kôz v považskobystrickom regióne zažíva renesanciu.

Chov oviec a kôz v považskobystrickom regióne zažíva renesanciu. Ako povedal počas dnešnej propagačnej akcie Zo salaša do mesta na považskobystrickom námestí podpredseda Zväzu chovateľov oviec a kôz Slovenska Eduard Janíček, za posledných 20 rokov sa počet oviec v regióne takmer zdvojnásobil.

„Kým pred 20 rokmi bolo v našom regióne nejakých 10.000 oviec, dnes ich chováme 18.000. Aj tu sa zväčšila populácia a rozšírili sa chovatelia oviec a kôz. Máme tu veľké podniky ako Poľnohospodárske družstvo Mestečko, Agrofarmu Červený Kameň, ale máme aj najväčšieho súkromného chovateľa, ktorý má viac ako 1200 oviec. Okrem nich je v regióne niekoľko ďalších menších chovateľov a je dobré, že sa vieme spoločne stretnúť na podobných podujatiach a spropagovať ovčiarstvo, ovčie výrobky a mäso v rôznych formách,“ skonštatoval Janíček s tým, že na Slovensku je chov oviec najviac stabilizovaný spomedzi všetkých hospodárskych zvierat.

Ovčie mäso je podľa neho čistým produktom bez nejakých chemických prísad, je vysoko dietetické. Jahňacina a mäso z mladých oviec je dobre stráviteľné aj pre, toho kto má problémy so strávením bravčového či hovädzieho mäsa. „Výnimkou je guláš, ktorý sa varí zo starších oviec, šesť- až sedemročných. Mäso je vyzreté a najviac z neho cítiť tie špecifické vlastnosti ovčieho mäsa,“ doplnil Janíček.

Podľa riaditeľky považskobystrickej Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) Daniely Janíčkovej podujatie Zo salaša do mesta organizuje komora v spolupráci s chovateľmi oviec v centre Považskej Bystrice už siedmykrát. „Ponúkame tu rôzny ovčie syry, žinčicu, čerstvú bryndzu, bylinkové syry, jogurty, rôzne syrové nite. Okrem toho tu ponúkame aj jedlá z jahňacieho a baranieho mäsa,“ priblížila Janíčková.

I keď napríklad na Liptove je tradícia ovčiarstva podľa nej oveľa väčšia, chov oviec má svoje pevné miesto aj na Považí. „Chovateľov oviec je v našom regióne veľa, ovčiarstvo je na vzostupe, a tak si myslím, že do budúcnosti budeme mať čo ponúknuť,“ zdôraznila regionálna šéfka SPPK.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Potraviny na Slovensku nezlacneli, Takáč by mal byť podľa opozície na poste vymenený

Potraviny na Slovensku nezlacneli, Takáč by mal byť podľa opozície na poste vymenený

DNES - 17:06Ekonomické

Ceny potravín sa na Slovensku ani po znížení sadzby dane z pridanej hodnoty neznížili.

Eurokomisia si vzala na mušku veľkého internetového predajcu

Eurokomisia si vzala na mušku veľkého internetového predajcu

DNES - 13:19Ekonomické

Európska komisia vo štvrtok v správe pre médiá potvrdila, že spustila formálne vyšetrovanie internetového predajcu oblečenia Shein za nedodržiavanie pravidiel na ochranu spotrebiteľa.

Saková reagovala na správu o výstavbe úložiska jadrového odpadu

Saková reagovala na správu o výstavbe úložiska jadrového odpadu

DNES - 13:14Ekonomické

Ministerka hospodárstva reagovala na informácie o príprave výstavby hlbinného úložiska pre vyhorené jadrové palivo v okrese Rimavská Sobota.

SaS: Vláda by mala informovať, odkiaľ bude Slovensko dlhodobo zásobované plynom

SaS: Vláda by mala informovať, odkiaľ bude Slovensko dlhodobo zásobované plynom

DNES - 12:18Ekonomické

Azerbajdžanský plyn je podľa Karola Galeka pre SR iba čiastočnou náhradou, pretože je nedostatočná v zdrojoch, aj v kapacite prepravnej balkánskej trasy.

Ruský plyn opäť prúdi na Slovensko

Ruský plyn opäť prúdi na Slovensko

DNES - 9:48Ekonomické

Od 1. februára tohto roka začal Slovenský plynárenský priemysel dovážať na Slovensko ruský plyn prostredníctvom plynovodu TurkStream.