Takto sa vyhnete pesticídom v ovocí a zelenine

Pesticídy sú v súčasnosti úplne bežným a neželaným „doplnkom“, ktorý dostávame, keď si kupujeme ovocie a zeleninu. Čo by ste mali robiť, aby ste sa im aspoň čiastočne vyhli? Máme pre vás niekoľko tipov.
Umývanie by malo byť samozrejmosťou
To najmenej, čo môžete urobiť, je dôkladne umyť ovocie a zeleninu pod vodou a následne ich vysušiť a poutierať, napríklad vreckovkou. Takto síce neodstránite všetky pesticídy, ale zbavíte sa aspoň vosku, ktorý dodáva ovociu taký krásny a lesklý vzhľad.
Odstráňte šupku
V šupke mnohých plodov sa nachádzajú vzácne vitamíny. Chcete ich ale skutočne konzumovať spolu s pesticídmi? Ak sa im chcete vyhnúť, odstráňte šupku vždy, keď sa dá.
Čítajte: Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny
Okrem toho, že sa takto zbavíte povrchových chemikálií a voskov, môžete preniknúť o vrstvu hlbšie a pri umytí dužiny odstrániť ďalšiu várku pesticídov, ktoré sa zvyknú ukrývať pod šupkou.
Blanšírujte alebo varte
Blanšírovanie je zvláštna technika tepelnej úpravy (zeleniny ale aj ovocia). Spočíva v tom, že plody ponoríte na niekoľko sekúnd až minút do horúcej vody a následne ich ponoríte do studenej vody. Zachovajú si tak sviežosť, ale zbavíte ich chemikálií.
Čítajte: Ako sa vyhnúť toxínom pri varení
Varenie je dobre známy spôsob, ako sa pesticídov v zelenine zbaviť.
Vytvorte si domáci sprej na čistenie
Veľa ľudí používa na prečistenie šupky štandardné čistiace chemikálie, pričom si myslia, že takto odolné pesticídy a vosky z ovocia a zeleniny odstránia. Ak ale začnete čistiť napríklad citrusy obyčajným prostriedkom na riad, spravíte si iba medvediu službu. Skúste si teda vytvoriť vlastné čistiace prostriedky, ktoré fungujú účinnejšie ako obyčajná voda, ale nie sú založené na chemikáliách.
- Rozpustite lyžičku soli vo väčšom hrnci s vodou a umyte v tejto zmesi ovocie a zeleninu.
- Pridajte do hrnca s vodou lyžičku bieleho octu. Namočte do vody ovocie a zeleninu aspoň na desať minút a potom ich opäť umyte pod vodou a vysušte.
- Zmiešajte lyžičku citrónovej šťavy s dvoma lyžičkami jedlej sódy v šálke vody. Zmes môžete preliať do nádoby s rozprašovačom a aplikovať na ovocie a zeleninu. Nezabudnite ale zmes po niekoľkých minútach vždy umyť čistou vodou.
Jedzte bioprodukty
Bioprodukty síce u nás nemajú najlepšiu povesť, no ak sa chcete vyhnúť pesticídom, mali by ste zvážiť, odkiaľ pochádza ovocie a zelenina, ktoré bežne kupujete. Ak nemáte overené skutočne kvalitné bioprodukty, skúste nakupovať sezónne ovocie a zeleninu od lokálnych pestovateľov.
Čítajte: Pesticídy zvyšujú riziko rakoviny u detí
Okrem toho, že podporíte domáci trh, vyhnete sa aj množstvu pesticídov a voskov, ktoré používajú veľké spoločnosti.
Vypestujte si plodiny sami
Ak sa skutočne chcete vyhnúť všetkým pesticídom, najlepšou možnosťou je zasadiť a pestovať si vlastné plodiny. V súčasnosti existuje veľa možností, ako si môžete vypestovať ovocie alebo zeleninu aj na veľmi obmedzenom priestore. Nechajte sa inšpirovať rôznymi návodmi na internete.
Jeden vám ponúkame aj v tomto videu: Tip pre kreatívne pestovanie plodín a kvetov.
Vytvoriť si vlastnú záhradku je síce náročné, no je to zrejme jediná možnosť, ako sa dostať ku skutočne zdravým plodom bez pesticídov.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.