Pozor na soľ! Vysoké množstvá sú ukryté aj v týchto potravinách
Väčšina z nás denne skonzumuje viac soli, než je odporúčaná denná dávka. Ak jej príjem chcete obmedziť, vyhýbať sa soľničke nie je riešenie. Sodík na nás totiž striehne aj na nečakaných miestach.
Veľké množstvá soli sú ukryté v rôznych, zdanlivo zdravých potravinách. Prezradíme vám, kde na vás takéto nepríjemné prekvapenie čaká.
Zeleninové šťavy
Zeleninové šťavy by mali byť zdravé a osviežujúce. Žiaľ, v mnohých prípadoch tomu tak nie je a môže za to zbytočne pridaná soľ, ktorá zosilňuje chuť. Odporúčame vám poriadne sledovať výrobné etikety alebo si doma pripraviť vlastné džúsy z čerstvej zeleniny.
Mrazené večere
Aké jednoduché je zakúpiť si kompletné jedlo a dať ho už len zohriať! Samozrejme, lenže spolu s ním prijímate aj zbytočne veľké množstvo soli. Odporúčame vám siahnuť po zdravšej alternatíve – buď v reštaurácii alebo si skúste pripraviť rýchle (ale zdravé) jedlo doma.
Čítajte: Himalájska soľ: Najčistejšia soľ, ktorá pomáha vášmu zdraviu
Cereálie
Raňajkovať cereálie sa môže zdať ako rýchla, ľahká a zdravá voľba. No ak si pozorne pozriete ich zloženie zistíte, že obsahujú buď priveľa cukru alebo priveľa soli. Lepšie je nahradiť ich obyčajnými vločkami, ktoré sú nielen lacnejšie, ale aj zdravšie a dajú sa pripraviť na veľa chutných spôsobov.
Konzervovaná zelenina a polievky
Nálevy, v ktorých sa uchováva a konzervuje zelenina, sú plné sodíka. To platí aj pre polievky v konzervách. Dostanete tak síce výraznú chuť, no zbytočne veľkú dávku soli. V prípade zeleniny ju môžete po otvorení aspoň prepláchnuť vodou. Lepšou možnosťou ale je nahradiť ju mrazenou alebo čerstvou verziou. Pri polievkach je vhodné sa sáčkovým, instantným a aj konzervovaným polievkam úplne vyhnúť.
Marinády a tekuté ochucovadlá
Sójová omáčka, teriyaki omáčky, prípadne rôzne dochucovadlá, ktoré dostanete spolu s instantnými polievkami, obsahujú poriadnu dávku soli. Ani ich príbuzné druhy s označením „nižší obsah soli“ nie sú zdravé. Ak môžete, vyhnite sa ich konzumácii úplne. Jedlo skúste zvýrazniť skôr korením.
Omáčky na cestoviny
Paradajkové alebo syrové omáčky, ktoré už iba stačí ohriať, sú plné sodíka. Platí to však aj o omáčkach v prášku, do ktorých sa pridáva voda alebo smotana. Skúste si radšej pripraviť doma vlastnú, zdravšiu verziu a dajte ju prípadne zmraziť.
Čítajte: Ako zastaviť bolesť hlavy okamžite pomocou soli
Orechy
Pozor na pražené a solené druhy orechov. Majú síce výraznejšiu chuť, no aj omnoho vyšší obsah soli. Tak sa zo zdravej pochúťky môže stať zbytočný zdroj sodíka.
Predpripravené jedlá
Ryža, zemiaky alebo cestoviny majú v surovej podobe pomerne nízky obsah soli. Ak si ich ale kúpite už pripravené, väčšinou aj s prílohou a ochucovadlom, môžete sa týmto jediným jedlom dostať až na polovicu denného odporúčaného množstva soli.
Nespoliehajte sa na tieto jedlá pravidelne a ak ich už skonzumujete, dávajte si po zvyšok dňa pozor na to, koľko soli príjmete v iných potravinách.
Čítajte: Ružová himalájska soľ versus kuchynská soľ - Prečo je nutné ju vymeniť už dnes
Aké označenie hľadať na obaloch
V súčasnosti by na obaloch výrobkov nemala chýbať informácia, či a koľko soli sa v nej nachádza. Hľadajte označenie „Soľ“ alebo „Na“, prípadne „Sodium“. Pri niektorých výrobkoch, napríklad pri pečive, sa ale tento údaj často neudáva. Aj kvôli tomu naša denná spotreba soli nenápadne rastie.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.