• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 19.4.2025Meniny má Jela
Bratislava

Pozor na soľ! Vysoké množstvá sú ukryté aj v týchto potravinách

  • 20:11 20.04.2016
  • Bratislava
Pozor na soľ! Vysoké množstvá sú ukryté aj v týchto potravinách

Väčšina z nás denne skonzumuje viac soli, než je odporúčaná denná dávka. Ak jej príjem chcete obmedziť, vyhýbať sa soľničke nie je riešenie. Sodík na nás totiž striehne aj na nečakaných miestach.

Veľké množstvá soli sú ukryté v rôznych, zdanlivo zdravých potravinách. Prezradíme vám, kde na vás takéto nepríjemné prekvapenie čaká.

Zeleninové šťavy

Zeleninové šťavy by mali byť zdravé a osviežujúce. Žiaľ, v mnohých prípadoch tomu tak nie je a môže za to zbytočne pridaná soľ, ktorá zosilňuje chuť. Odporúčame vám poriadne sledovať výrobné etikety alebo si doma pripraviť vlastné džúsy z čerstvej zeleniny.

Mrazené večere

Aké jednoduché je zakúpiť si kompletné jedlo a dať ho už len zohriať! Samozrejme, lenže spolu s ním prijímate aj zbytočne veľké množstvo soli. Odporúčame vám siahnuť po zdravšej alternatíve – buď v reštaurácii alebo si skúste pripraviť rýchle (ale zdravé) jedlo doma.

Čítajte: Himalájska soľ: Najčistejšia soľ, ktorá pomáha vášmu zdraviu

Cereálie

Raňajkovať cereálie sa môže zdať ako rýchla, ľahká a zdravá voľba. No ak si pozorne pozriete ich zloženie zistíte, že obsahujú buď priveľa cukru alebo priveľa soli. Lepšie je nahradiť ich obyčajnými vločkami, ktoré sú nielen lacnejšie, ale aj zdravšie a dajú sa pripraviť na veľa chutných spôsobov.

Konzervovaná zelenina a polievky

Nálevy, v ktorých sa uchováva a konzervuje zelenina, sú plné sodíka. To platí aj pre polievky v konzervách. Dostanete tak síce výraznú chuť, no zbytočne veľkú dávku soli. V prípade zeleniny ju môžete po otvorení aspoň prepláchnuť vodou. Lepšou možnosťou ale je nahradiť ju mrazenou alebo čerstvou verziou. Pri polievkach je vhodné sa sáčkovým, instantným a aj konzervovaným polievkam úplne vyhnúť.

Marinády a tekuté ochucovadlá

Sójová omáčka, teriyaki omáčky, prípadne rôzne dochucovadlá, ktoré dostanete spolu s instantnými polievkami, obsahujú poriadnu dávku soli. Ani ich príbuzné druhy s označením „nižší obsah soli“ nie sú zdravé. Ak môžete, vyhnite sa ich konzumácii úplne. Jedlo skúste zvýrazniť skôr korením.

Omáčky na cestoviny

Paradajkové alebo syrové omáčky, ktoré už iba stačí ohriať, sú plné sodíka. Platí to však aj o omáčkach v prášku, do ktorých sa pridáva voda alebo smotana. Skúste si radšej pripraviť doma vlastnú, zdravšiu verziu a dajte ju prípadne zmraziť.

Čítajte: Ako zastaviť bolesť hlavy okamžite pomocou soli

Orechy

Pozor na pražené a solené druhy orechov. Majú síce výraznejšiu chuť, no aj omnoho vyšší obsah soli. Tak sa zo zdravej pochúťky môže stať zbytočný zdroj sodíka.

Predpripravené jedlá

Ryža, zemiaky alebo cestoviny majú v surovej podobe pomerne nízky obsah soli. Ak si ich ale kúpite už pripravené, väčšinou aj s prílohou a ochucovadlom, môžete sa týmto jediným jedlom dostať až na polovicu denného odporúčaného množstva soli.

Nespoliehajte sa na tieto jedlá pravidelne a ak ich už skonzumujete, dávajte si po zvyšok dňa pozor na to, koľko soli príjmete v iných potravinách.

Čítajte: Ružová himalájska soľ versus kuchynská soľ - Prečo je nutné ju vymeniť už dnes

Aké označenie hľadať na obaloch

V súčasnosti by na obaloch výrobkov nemala chýbať informácia, či a koľko soli sa v nej nachádza. Hľadajte označenie „Soľ“ alebo „Na“, prípadne „Sodium“. Pri niektorých výrobkoch, napríklad pri pečive, sa ale tento údaj často neudáva. Aj kvôli tomu naša denná spotreba soli nenápadne rastie.

Zdroj: Info.sk, DK, health.com, fitnessrepublic.com, Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

VČERA - 21:42Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

VČERA - 21:14Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

20:11 15.04.2025Zdravie

Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

20:22 14.04.2025Zdravie

Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.