Čo prospieva a škodí štítnej žľaze?

Máte zmätok v tom, čo a prečo štítnej žľaze pomáha alebo naopak škodí? Pomôžeme vám zorientovať sa.
Tieto potraviny štítnej žľaze prospejú
Listová zelenina
Špenát, šalát a iné druhy listovej zeleniny poskytnú telu prirodzený zdroj horčíka, čo je veľmi potrebný minerál pri mnohých procesoch v tele, vrátane procesov, ktoré vykonáva štítna žľaza. Takže si smelo naložte!
Soľ
Ak máte problémy so štítnou žľazou, odporúčame vám používať jodidovaný druh soli.
Čítajte: Štítna žľaza: 5 symptómov, ktoré naznačujú problém
Orechy
Pre štítnu žľazu sú najlepšie brazílske orechy, pretože obsahujú aj selén, ktorý podporuje jej fungovanie.
Plody mora
Ryby, krevety a morské riasy sú skvelým zdrojom jódu. Ten štítna žľaza pre správne fungovanie potrebuje aj z prirodzených zdrojov.
Vajíčka
Sú bohatým zdrojom vitamínu A, jódu a selénu, teda tých najdôležitejších látok, ktoré štítna žľaza pre svoje fungovanie potrebuje.
Kokosový olej
Pomáha hlavne pri hypotyreóze tým, že zmierni veľa nepríjemných príznakov. Napríklad spomalí nadmerné vypadávanie vlasov, zrýchli činnosť metabolizmu a môžete ním liečiť aj suchú pokožku a zápchu.
Čítajte: Ako pomáha kokosový olej pri problémoch so štítnou žľazou?
Tieto potraviny vám môžu spôsobiť problémy
Sója
Môže značne zasiahnuť do produkcie hormónov, zvlášť ak máte nízke hladiny jódu. Problematickou látkou sú izoflavóny, ktoré obsahuje. Ak ale hodnoty jódu máte v poriadku, konzumácia sóje by nemala byť pre štítnu žľazu a jej fungovanie nebezpečná.
Lepok
Pokiaľ nie ste priamo alergickí na lepok, jeho občasná konzumácia by vám v spojení so štítnou žľazou nemala robiť problém. Keďže ochorenia štítnej žľazy patria k autoimunitným ochoreniam, vyskytnú sa aj prípady, kedy môže konzumácia lepku zhoršiť funkciu štítnej žľazy. Odsledujte si to alebo sa rovno poraďte s vašim lekárom.
Vnútornosti
Sú síce bohaté na železo, no pri ich častej konzumácii prijmete veľké množstvo kyseliny lipoovej. Tá má negatívny vplyv na správne fungovanie štítnej žľazy aj liekov, ktoré sa pri tejto diagnóze používajú.
Čítajte: Štítna žľaza: 4 jednoduché spôsoby, ako zlepšiť jej funkciu
Kapustová zelenina
Kapusta, brokolica, kvaka, ružičkový kel alebo kaleráb sú síce zdravé, no patria aj do skupiny goitrogénov, teda obsahujú antityreoidné látky. V praxi to znamená, že môžu narušiť vstrebávanie jódu. Týka sa to najmä extrémnych prípadov, kedy ľudia konzumujú priveľa tejto zeleniny a len veľmi málo jódu.
Spracované potraviny, veľmi sladké alebo mastné jedlá
Všetky ovplyvňujú schopnosť organizmu prijímať hormóny z liekov na štítnu žľazu. Ochorenie štítnej žľazy tiež spomaľuje metabolizmus, čo znamená ľahšie priberanie na váhe. A s týmito jedlami vaša váha určite porastie.
Čítajte: Ako obnoviť štítnu žľazu a aktivovať váš metabolizmus
Nadmerná spotreba vlákniny
Dospelý človek by mal denne skonzumovať 20 – 35 g vlákniny. Ak toto množstvo budete pravidelne presahovať, môžete negatívne ovplyvniť pôsobenie liekov na štítnu žľazu a znížiť ich účinnosť.
Ak vám lekár neprikáže inak, zvyčajne sa lieky na štítnu žľazu užívajú ráno na lačný žalúdok. Niektoré vitamíny a minerály môžu účinok týchto liekov narušiť. Poraďte sa preto s vašim lekárom.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil
Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.