Pravda o tukoch, cholesterole a srdcových ochoreniach

Prečítajte si, ako je to v skutočnosti s nasýtenými tukmi a rizikom srdcových ochorení.
Nedávna štúdia vykonaná výskumníkmi z univerzít v Severnej Karolíne a Illinois v spojení s National Institutes of Health a publikovaná v časopise British Medical Journal prišla s veľmi zaujímavými výsledkami.
Čítajte: Pozor! Tieto lieky nikdy nekombinujte!
Zistila, že kým strava, ktorá nahradila obsah nasýtených tukov polynenasýtenými tukmi síce znížila hladinu cholesterolu v krvi, no neviedla k žiadnej zmene rizika srdcových ochorení alebo smrti. Výnimku tvorili ľudia, ktorí mali najväčší pokles cholesterolu v krvi. Tí mali väčšiu pravdepodobnosť, že zomrú.
Cholesterol aj nasýtený tuk sú možno v poriadku
Vedci znovu analyzovali dáta získané zo štúdie z roku 1970 zvanej Minnesota Coronary Experiment, v ktorej náhodne rozdelili 9,423 obyvateľov štátnych psychiatrických liečební a opatrovateľských domov. Ponechali im buď rovnakú stravu, alebo nahradili maslo a iné nasýtené tuky polynenasýtenými tukmi (vo forme margarínu a kukuričného oleja).
Nenašlo sa žiadne spojenie medzi spotrebou polynenasýtených tukov a rizikom srdcových chorôb. Táto štúdia však neskúmala ďalšiu kategóriu tukov, mononenasýtené tuky, nájdené vo vysokých koncentráciách v olivovom oleji a orechoch.
Výskumníci dospeli k záveru, že došlo k "nadhodnoteniu výhod nahradenia nasýtených tukov rastlinnými olejmi."
Britský kardiológ Aseem Malhotra a poradca pre National Obesity Forum súhlasí. Tvrdí, že odporúčania verejnosti by sa mali zmeniť a ľudia by mali prejsť na stravu s vysokým obsahom tukov v štýle stredomorskej stravy. Viac sa o nej dozviete v článku uvedenom nižšie →
Čítajte: Najlepšia diéta a recept pre zdravie: Stredomorská strava
V roku 2015 bola v časopise British Medical Journal zverejnená štúdia, ktorá hodnotila výsledky predchádzajúcich 50 štúdií spojenia medzi nasýtenými tukmi, trans tukmi a zdravotnými následkami.
Zistili, že trans-tuky sú naozaj nebezpečné. Spôsobujú 21-percentný nárast rizika srdcových ochorení, 28-percentný nárast úmrtí na koronárne srdcové choroby a 34-percentné zvýšenie rizika predčasného úmrtia zo všetkých príčin. Nenašli žiadny dôkaz, ktorý by potvrdil, že nasýtené tuky sú zlé pre zdravie.
Lieky na cholesterol môžu napáchať väčšiu škodu
Hladina cholesterolu v krvi môže byť ukazovateľom pre srdcové choroby, ale rozhodne nie je príčinou. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Expert Review of Clinical Pharmacology v roku 2015 môžu statíny (lieky na cholesterol) v skutočnosti zvýšiť riziko srdcových ochorení.
Ďalšia štúdia publikovaná vlani v rovnakom časopise hodnotila predchádzajúce štúdie o bezpečnosti a účinnosti týchto liekov. Bolo zistené, že znižujú riziko ochorenia srdca len o jedno percento. Súčasne sa zistilo, že majú prekvapivo vysokú mieru závažných nežiaducich účinkov.
Čítajte: Šokujúce odhalenie: Lieky na cholesterol zdvojnásobujú riziko cukrovky
"Zvýšený výskyt rakoviny, šedého zákalu, cukrovky, kognitívnych porúch a ochorení pohybového aparátu prevažujú minimálny kardiovaskulárny prínos liečby statínmi," píšu vedci.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.