• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Dunaj v Bratislave vystúpi nad 10 metrov

  • 13:54 04.06.2013
  • BRATISLAVA
Dunaj v Bratislave vystúpi nad 10 metrov

Všetky vodomerné stanice v hlavnom meste hlásia tretí stupeň povodňovej aktivity.


Podľa údajov hydrologického spravodajstva Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) dosiahol Dunaj 3. stupeň povodňovej aktivity aj vo vodomernej stanici Devín.

O 12:00 v bratislavskom Devíne namerali výšku Dunaja 850 centimetrov. Tretí stupeň už predtým na území Bratislavy dosiahli vodomerné stanice v Devínskej Novej Vsi a v centre Bratislavy.

Ako informoval SHMÚ, v stanici Bratislava dosiahol Dunaj úroveň zodpovedajúcu 3. povodňovému stupňu dnes ráno o 8:00 a stále stúpa. Naďalej výrazne stúpa i hladina v dolnej časti rieky Morava. Spôsobuje to tzv. vzdutie z Dunaja a vo vodomernej stanici Devínska Nová Ves vystúpila hladina nad úroveň 3. stupňa povodňovej aktivity dnes po polnoci.

Podľa meraní o 13:00 bola rieka Morava v stanici Devínska Nová Ves vysoká 741 cm, Dunaj mal v stanici Devín 852 cm a v stanici Bratislava (centrum mesta, pozn. redakcie) namerali o 13:00 výšku hladiny Dunaja 890 cm. Primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik už vyhlásil mimoriadnu situáciu na celom území slovenskej metropoly z dôvodu dosiahnutia 3. stupňa povodňovej aktivity na Dunaji.

Kulminácia na Dunaji sa očakáva v Bratislave vo štvrtok. Podľa hydrologičky zo SHMÚ Michaely Mikuličkovej očakávajú najvyššiu hladinu, teda kulmináciu Dunaja v Devíne vo štvrtok popoludní na úrovni 940 až 980 cm.

V centre Bratislavy by mal Dunaj kulminovať vo štvrtok podvečer na úrovni 980 až 1 020 cm. "V Medveďove predpokladáme kulmináciu v piatok 7. júna vo večerných hodinách na úrovni 930 až 980 cm, v Komárne v sobotu 8. júna popoludní na úrovni 830 až 880 cm," spresnila Mikuličková.

Hydrológovia SHMÚ očakávajú, že Dunaj na slovenskom úseku vystúpi na svoje maximum na poslednej stanici v Štúrove v sobotu večer na úrovni 750 až 800 cm. "Očakávané kulminačné prietoky by sa mali približovať, respektíve prekračovať hodnoty zodpovedajúce 100-ročnému maximálnemu prietoku," dodala Michaela Mikuličková.

Slovenský tok Dunaja je ovplyvnený počasím v Rakúsku a Nemecku.

"Ako sme predpokladali, zrážková činnosť v povodí Dunaja v Nemecku a Rakúsku značne zoslabla. Oproti predvčerajším 60 až 90 mm tam spadlo z pondelka na dnes zväčša už len do 10 mm, čo spôsobilo výrazné poklesy vodných hladín na alpských prítokoch Dunaja, kde sa situácia stabilizuje a je predpoklad ďalšieho poklesu," cituje tlačová správa SHMÚ Petra Smrtníka, hydrológa SHMÚ.

Smrtník dodal, že povodňovú vodu zachytáva hlavný tok Dunaja, pričom v nemeckom Passau v pondelok popoludní až do večera zaznamenali kulmináciu. Kulminácia sa pomaly presúva nižšie na rakúsky tok Dunaja a momentálne je v Linzi. "Bude sa presúvať na úsek Dunaja v dolnom Rakúsku. V profiloch Ybbs a Kienstock sa kulminácia postupne očakáva dnes v neskorších popoludňajších až večerných hodinách," dodal Smrtník.

Mobilné protipovodňové zábrany boli v Bratislave dokončené v pondelok. Nachádzajú sa v Devíne, Karloveskej zátoke, v okolí Šafárikovho námestia, na Tyršovom nábreží a na Viedenskej ceste. Slovenský vodohospodársky podnik podľa jeho hovorcu Ľubomíra Krna tak naostro odskúša protipovodňový systém v Bratislave, postavený po veľkej povodni v roku 2002.

Systém sa staval v rokoch 2005 až 2010 a stál takmer 33 mil. eur. Protipovodňové opatrenia vrátane mobilných zábran by podľa Krna v Devíne mali zvládnuť storočnú vodu, čo znamená výšku Dunaja 988 cm. V centre Bratislavy sú dimenzované až na tisícročnú vodu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Turista mal po vdýchnutí stravy ťažkosti s dýchaním

Turista mal po vdýchnutí stravy ťažkosti s dýchaním

VČERA - 18:17Domáce

Český turista si v sobotu na vrcholnej stanici Vrátna - Chleb po vdýchnutí potravy privodil ťažkosti s dýchaním.

Politológ: Neobsadený post šéfa NRSR je signálom o vzťahoch vnútri koalície

Politológ: Neobsadený post šéfa NRSR je signálom o vzťahoch vnútri koalície

VČERA - 15:13Domáce

Vládna koalícia má parlamentnú väčšinu, preto je prinajmenšom zvláštne, že doposiaľ nedospela k dohode o obsadení funkcie predsedu Národnej rady SR.

Na Slovensku by sa mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie

Na Slovensku by sa mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie

VČERA - 14:46Domáce

V období od októbra do decembra by sa na Slovensku mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie Valiant Lynx 24.

Horskí záchranári pomáhali zranenej turistke v oblasti Dlhého vodopádu

Horskí záchranári pomáhali zranenej turistke v oblasti Dlhého vodopádu

VČERA - 13:58Domáce

Horskí záchranári pomáhali v sobotu turistke, ktorá sa zranila v Národnej prírodnej rezervácii Studené doliny.

Premiér: Bez poslancov Hlasu-SD nevieme otvoriť schôdzu o Michalovi Šimečkovi

Premiér: Bez poslancov Hlasu-SD nevieme otvoriť schôdzu o Michalovi Šimečkovi

VČERA - 13:32Domáce

Bez poslancov Národnej rady SR za Hlas-SD sa nedá otvoriť rokovanie parlamentu o odvolávaní podpredsedu NR SR Michala Šimečku z funkcie.