Kurkumovo paradajková polievka, ktorá lieči zápal
Prinášame vám recept na polievku, ktorá kombinuje najlepšie zložky na boj proti zápalu a zároveň chutí fantasticky.
Zápaly je možné dostať pod kontrolu aj vďaka správnej strave. Medzi potraviny, ktoré nám pomáhajú v boji so zápalom, patrí aj kurkuma, paradajky a čierne korenie.
Výhody kurkumy
Kurkuma obsahuje kurkumín, čo je látka s účinnými protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Obsahuje viac ako dve desiatky protizápalových zlúčenín, vrátane šiestich rôznych COX-2 inhibítorov (enzým COX-2 podporuje bolesť, opuchy a zápaly. Inhibítory selektívne blokujú tento enzým).
Čítajte: Kurkuma a jej účinky. Čistí krv, lieči telo a bieli zuby
Kurkumín ukazuje výraznú schopnosť zastaviť rast rakovinových buniek, zvyšuje hladiny antioxidantov a posilňuje imunitný systém.
Výhody čierneho korenia
Kurkuma a čierne korenie pracujú spoločne v boji proti rakovinovým kmeňovým bunkám. Kombinácia kurkumy a piperínu, zlúčeniny v čiernom korení, môže obmedziť rast kmeňových buniek rakoviny prsníka. Čierne korenie zároveň zvyšuje vstrebávanie kurkumy (biologickú dostupnosť) o 2000%.
Výhody paradajok
Paradajky sú bohatým zdrojom lykopénu, luteínu a beta-karoténu, silných antioxidantov, ktoré chránia najmä oči. Paradajky sú bohaté na prírodnú vlákninu, ktorá udržuje zdravie hrubého čreva a znižuje riziko rakoviny.
Čítajte: Ako prospievajú rajčiny nášmu zdraviu?
Denná spotreba paradajok zvyšuje podiel vitamínu C v krvi, ktorý obmedzuje nárast hladiny stresových hormónov a posilňuje imunitný systém.
Tu je recept na polievku, ktorá vám pomôže bojovať so zápalom.
Kurkumovo-paradajková polievka
Ingrediencie:
- Hrsť cherry paradajok, opláchnutých a nakrájaných na polovicu
- 1 konzerva paradajok
- 130ml zeleninového vývaru
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky kurkumy
- 1 lyžička kokosového oleja
- ½ lyžičky morskej soli
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžica jablčného octu
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Inštrukcie:
- Opražte cibuľu a cesnak v kokosovom oleji na miernom ohni po dobu 1 minúty.
- Pridajte kurkumu a cherry paradajky a varte, kým paradajky nezmäknú a pustia šťavu.
- Pridajte konzervované paradajky, vývar, ocot a bazalku. Priveďte k varu, potom zakryte a nechajte povariť na miernom ohni po dobu 5 minút.
- Prelejte polievku do mixéra a rozmixujte do krémova.
- Osoľte a okoreňte podľa potreby.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.