• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
11°Bratislava

Polícia žiada ľudí, nech sú pripravení na evakuáciu

  • 12:55 04.06.2013
  • BRATISLAVA
Polícia žiada ľudí, nech sú pripravení na evakuáciu

Ľudia v najkritickejších oblastiach by podľa polície mali byť pripravení na možnú evakuáciu, doklady a cennosti treba mať nachystané. Policajti do terénu sťahujú ťažkú techniku.

Na pokyn prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara sťahuje polícia techniku do terénu (člny, ťažká technika), najmä na kritické miesta oblastí povodia Dunaja.

Polícia žiada ľudí, ktorí sú v najkritickejších oblastiach, aby boli v prípade nutnej evakuácie pripravení. To znamená, nachystali si doklady a cennosti na jedno miesto, aby si ich mohli čo najrýchlejšie zobrať so sebou.

Ak dôjde k evakuácii, polícia bude zabezpečovať ochranu majetku, aby nedošlo k rabovaniu a vykrádaniu domov evakuovaných ľudí, upozornila hovorkyňa Prezídia PZ Andrea Dobiášová.

Policajní funkcionári spolupracujú so samosprávami jednotlivých miest a obcí, v ktorých sú zriadené krízové štáby. "Na ohrozených miestach je zabezpečený zvýšený výkon služby, policajti situáciu monitorujú na území celého Slovenska, sú občanom nápomocní v maximálnej miere a intenzívne spolupracujú a technicky podporujú ostatné záchranné zložky," uviedla Dobiášová.

V prípade potreby bude polícia uzatvárať cesty a odkláňať premávku. Viac policajtov bude najmä na hrádzach a v blízkosti vodných tokov. Občanov žiadajú, aby rešpektovali dopravné značenia a pokyny policajtov, v prípade potreby sa môžu kedykoľvek obrátiť na políciu osobne alebo telefonicky na číslach 158 a 112. O aktuálnych obmedzeniach v doprave a opatreniach prijímaných políciou budeme verejnosť priebežne informovať, dodala Dobiášová.

Polícia varuje zvedavcov, aby sa nezdržiavali v blízkosti rozvodnených tokov a nepoužívali mobilné zábrany na sledovanie riek. Občania by mali pravidelne sledovať informácie o vývoji situácie, odstrániť autá, prípadne iný hnuteľný majetok z ohrozených miest. Hliadky majú oprávnenie na zakázanie vstupu do rizikových oblastí, aby zabránili zbytočným tragédiám. Policajti zároveň vyzývajú ľudí, aby boli k sebe ústretoví, neboli ľahostajní voči svojmu okoliu a hlavne voči osamelo žijúcim ľuďom a seniorom.

Dopravný podnik má na prípadnú evakuáciu pripravené vozidlá

V súvislosti so stúpajúcou hladinou Dunaja je Dopravný podnik Bratislava pripravený uvoľniť vozidlá pre evakuáciu obyvateľov z ohrozených zón v Bratislave.

Agentúru SITA o tom informovala vedúca odboru marketingu a komunikácie Dopravného podniku Bratislava Zuzana Vachová.

Ako dodala, dispečing dopravného podniku spolu s ministerstvom obrany, bratislavským magistrátom a políciou monitorujú situáciu a v prípade potreby stiahne z premávky niektoré autobusové linky na evakuáciu obyvateľov.

Bratislavský dopravca bude mať aj v noci v pohotovosti 15 veľkokapacitných autobusov.

Protipovodňové opatrenia v Bratislave si vyžiadali aj niektoré dopravné obmedzenia, od pondelka na Viedenskej ceste nepremáva linka č. 82. V prípade, že sa voda dostane až na Devínsku cestu, je možné že budú prerušené aj linky č. 28, 29 a 128 jazdiace do Devína a Devínskej Novej Vsi.

O mimoriadnych udalostiach bude Dopravný podnik Bratislava informovať na svojej internetovej stránke, o aktuálnej premávke mestskej hromadnej dopravy v Bratislave sa môžu cestujúci informovať aj na infolinke 5950 5950.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezident: Nefunkčný registračný systém výrazne zasahuje do života cudzincov

Prezident: Nefunkčný registračný systém výrazne zasahuje do života cudzincov

VČERA - 18:41Domáce

Nefunkčný registračný systém na cudzineckej polícii výrazne zasahuje do života ľudí a ich budúcnosti. Počas pracovného výjazdu v Nitrianskom kraji to skonštatoval prezident Peter Pellegrini.

EĽSP zamietol sťažnosť Jaroslava Haščáka v súvislosti so zásahom v sídle Penty

EĽSP zamietol sťažnosť Jaroslava Haščáka v súvislosti so zásahom v sídle Penty

VČERA - 17:59Domáce

Európsky súd pre ľudské práva zamietol 24. septembra sťažnosť Jaroslava Haščáka z dôvodu jej neprijateľnosti, pretože nevyčerpal všetky vnútroštátne opravné prostriedky.

Pri výkopových prácach v priemyselnom parku zasypalo človeka

Pri výkopových prácach v priemyselnom parku zasypalo človeka

VČERA - 17:32Domáce

Pri výkopových prácach v priemyselnom parku v obci Záborské pri Prešove zasypalo človeka.

Prezident v piatok oznámi rozhodnutie o tom, či podpíše konsolidačný balík

Prezident v piatok oznámi rozhodnutie o tom, či podpíše konsolidačný balík

VČERA - 16:20Domáce

Prezident SR Peter Pellegrini oznámi svoje rozhodnutie o tom, či podpíše konsolidačný balík, v piatok (18. 10.) dopoludnia.

Nehoda v Žiline si vyžiadala troch zranených

Nehoda v Žiline si vyžiadala troch zranených

VČERA - 15:46Domáce

Zranenia troch ľudí si vyžiadala zrážka dvoch osobných áut na Predmestskej ulici v Žiline. Okolnosti a presné príčiny nehody polícia vyšetruje.