Toto sa stane s vaším telom, ak začnete častejšie jesť červenú repu

Cvikla je veľmi obľúbená najmä u starších ročníkov, no aj mladšia generácia by jej mala rozhodne dať šancu. Nášmu telu totiž môže priniesť veľa zdravotných benefitov.
Zlepší sa krvný tlak
Oxid dusnatý, ktorý si telo vytvorí po konzumovaní červenej repy, rozširuje cievy a zabezpečuje tak lepší prietok. To znamená aj nižšie hodnoty krvného, najmä systolického tlaku.
Zníži sa riziko rozvinutia kardiovaskulárnych ochorení
Červená repa je bohatá na rastlinný alkaloid betaín, rovnako aj na kyselinu listovú. Tieto dve látky dokážu znížiť hladinu homocysteínu, ktorý pri vysokých hodnotách spôsobuje ochorenia srdca a ciev.
Zvýši sa vám energia
Dusičnany, ktoré cvikla obsahuje, zvyšujú výkon a vytrvalosť. Preto ju konzumuje toľko športovcov. Na viditeľné zlepšenie vytrvalosti stačia už tri až päť cvikiel, pričom ich účinok sa prejaví do dvoch hodín po konzumácii. V tomto prípade je teda dôležité načasovať správne aj ich príjem.
Čítajte: Cvikla je poklad z našej záhrady
Prospeje aj mozgu
Oxid dusnatý uvoľňuje a rozširuje cievy, čím sa zvyšuje prietok krvi do celého tela, aj do mozgu. Dobrý tok krvi je dôležitý zvlášť vo vyššom veku, pretože naše telo postupne stráca schopnosť produkovať oxid dusnatý naplno. Spolu s tým sa znižuje aj neurónová aktivita. Takže poskytnite vášmu mozgu poriadny impulz s červenou repou.
Čítajte: Cvikla: Ako ju používať na očistu pečene, čriev a zlepšenie funkcie mozgu
Vaša pečeň ju ocení
Pečeň neustále pracuje a v podstate „detoxikuje“ naše telo. Túto prácu jej môžete uľahčiť aj tým, že budete pravidelne konzumovať červenú repu. Aminokyselina betaín pôsobí ako prevencia voči steatóze, teda stukovateniu pečene.
Budete znášať lepšie chronické ochorenia a predchádzať ich vzniku
Cvikla obsahuje beta alanín, čo je silná látka z triedy antioxidantov. Bojuje proti voľným radikálom a rôznym zápalom v tele a chráni organizmus pred rozvinutím chronických chorôb.
Naviac pigment betacyanín, ktorý dáva cvikli krásnu purpurovú farbu, pomáha organizmu brániť sa proti väčšine karcinogénov.
Čítajte: Objavte liečivú silu červenej repy
Zápcha nebude problém
Jednou z prirodzených možností, ako poraziť zápchu alebo nepravidelnú stolicu, je konzumovať jedlá bohaté na vlákninu. Tu patrí aj červená repa. Už pri množstve, ktoré sa zmestí do jednej šálky sa do vášho tela dostanú zhruba 4 g vlákniny a naviac betaín, ktorý zlepšuje trávenie. Najmä sa ale nezľaknite, ak sa farba vášho moču alebo stolice zafarbí do purpurovej alebo červenej. Stáva sa tak až do 72 hodín po konzumácii väčšieho množstva cvikle.
Patrí cvikla do vášho jedálnička?

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.